windows (not so known) tricks

by AvionarU on 6 March 2008

   pentru Windows Vista (unele valabile si pentru XP):

1.  falsificarea valorii de la Windows Experience Index. e la moda printre 1337z0ri laudatul cu nota obtinuta in testele alea pe care le ruleaza Vista automat. cum puteti sa le dati peste nas:

   WinSAT (Windows System Assesment Tool) salveaza datele (scorurile) in urmatoarea cale: Windows\Performance\WinSAT\DataStore. la fiecare rulare a testului apare acolo un nou fisier XML. il deschideti cu un editor de text si…modificati pe-acolo ce vrea muschiu vostru. fiecare variabila e denumita sugestiv – CpuScore, DiskScore, GamingScore etc.

   partea proasta e ca magazinele mai dubioase pot falsifica scorul prin metoda de mai sus. recomandat, mai ales in Romania, e sa rulati inca odata testul cand sunteti langa PC. calea rapida pentru a face asta e Start > Quick Search > "Performance Inf > [Enter] > Update my score.

 

2.  eroarea enervanta "Access is denied". de obicei apare din cauza permisiunilor pe care (nu) le aveti, dar totusi vreti sa stergeti ceva:

   right click pe folderul respectiv > tab-ul Security  > Advanced > Edit. in lista care apare alegeti userul vostru cu care sunteti logat, bifati "Replace owner on subcontainer and objects" > Apply. inchideti si redeschideti proprietatile si aia e.

procedura pe XP este 90% la fel.

3.   customizarea logo-ului OEM. adica iconul care se vede la righ click pe My Computer > Properties.

   creeati/salvati o imagine patrata de aproximativ 120X120. salvati ca bitmap (.bmp). deschideti registry editor (Run > "regedit" ) si navigati in fereastra noua la HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\

OEMInformation .

dublu click pe "Logo" si puneti calea catre poza voastra. inchideti regedit, aia e.

 

4.   screenshot pe sectiuni de ecran – mai elegant decat print screen si uneori mai util: in casuta de search din Start (sau in Run, daca aveti meniul vechi) scrieti "snipp" si [Enter]. sau navigati Start > All Programs > Accessories.

 

5.   protectia implicita la scriere pe medii de stocare USB (Vista si XP) – folositor daca nu vreti din diverse motive ca oamenii sa copieze chestii de pe calculatorul vostru folosind dispozitive gen USB stick, USB harddisk etc.

   deschideti un notepad si scrieti (copy paste):

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\

StorageDevicePolicies]

"WriteProtect"=dword:00000001

salvati fisierul cu extensia .reg in loc de .txt . dublu click pe el si gata. ca sa stergeti limitarea, in fisierul .reg creat mai sus schimbati ultima cifra de la WriteProtect in 0: "WriteProtect"=dword:00000000 . restartul este necesar.

 

6. protectia la conectarea dispozitivelor de stocare prin USB (Vista si XP) – acelasi blah blah ca mai sus, insa creati un fisier .reg cu urmatoarele linii:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\USBSTOR]
"Start"=dword:00000004

pentru a sterge limitarea, modificati ultima cifra in 3: "Start"=dword:00000003 . restartul este necesar.

 

7. oprirea Aero si Flip3D prin scurtatura cu taste. folositor pe calculatoarele fara super specificatii in cazul jocurilor, pe laptopuri cand ruleaza pe baterie si tot asa.

   cum se face: right click pe desktop > New > Shortcut. scrieti la "Type the location of the item" comanda "Rundll32 dwmApi #104". apasati next, alegeti denumirea scurtaturii (Aero OFF o propunere), eventual si iconul si gata. scurtatura de pornire entru Aero se face ca mai sus, numai comanda difera – "Rundll32 dwmApi #102" .

    activarea Flip3D din scurtatura se face tot folosind procedura de mai sus, dar comanda va fi "Rundll32 dwmApi #105"…

    dupa creearea scurtaturilor puteti desemna combinatii de taste directe. sau cel mai simplu e sa trageti scurtaturile in Quick Launch Bar si sa folositi combinatia "WIN+ [numarul de ordine din meniu]" ca sa activati.

 

8. un benchmark grafic 3D poate fi activat prin urmatoarea comanda in Start > search box sau Run : "winsat aurora"

 

9. un ecran de boot diferit se poate obtine prin Start > search box sau RUN > "msconfig" > tab-ul Boot > debifati "No GUI boot".

 

10. nu cred ca multi stiu, dar Vista pune la dispozitie niste benchmarkuri de baza direct in sistemul de operare. cele de mai jos vin in completarea punctului 8. pentru activarea tuturor comenzilor rulati un command prompt cu drepturi de administrator. :

   – WINSAT D3D : CMD > "winsat d3d -alushader -texshader -totalobj [numar de obiecte]"  va evalua capacitatea de rulare a jocurilor in Direct3D.

   – Winsat DWM : CMD > "winsat dwm -normalw 6 -glassw 3 -time 5 -fullscreen" va evalua capacitatea sistemului de a folosi Aero (era evident deja, la punctul 7 comanda de Aero OFF/ON are "DWM" in componenta)

   – WINSAT DISK : CMD > "winsat disk -seq -read -drive [litera partitiei de testat]"  va evalua performanta/viteza hardiskurilor la citirea secventiala. parametrii pot varia.

   – Winsat CPU : CMD > "winsat cpu -encryption[nimic sau 2]/ winsat cpu -encryption[nimic sau 2]"  va efectua diverse teste pentru procesor. ca o curiozitate, parametrul compression2 foloseste pentru test aceeasi algoritmi de compresie ca cei folositi de Vista la hibernare si alte cateva treburi interne.

fiecare comanda din cele de mai sus are diversi parametrii/valori, denumiti destul de sugestiv pentru cine se pricepe. in caz de nevoie, scrieti comanda simpla urmata de "/?" si vedeti ce se intampla ;) .

nota: nu incercati modificarile din registry sau alte chestii prezentate mai sus daca nu aveti nici macar o vaga idee despre cum si ce se intampla. evident, nu e vina mea daca va stricati ceva, nu vreau comentarii de genul "mane am facut cutare chestie si nu mai porneste calculatorul, ce-i fac? "

software, vista, tricks, work

{ 7 comments… read them below or add one }

1 enzo March 7, 2008 at 10:20 am

tricks’uri bune.
grija mare la regedit. 🙂 .

Reply

2 saliery March 7, 2008 at 6:54 pm

De ce oare nu imi inspira deloc incredere Windows Vista?? Parca tot Xp’ul e de temelie…

Reply

3 Programare Sociala March 9, 2008 at 2:59 am

daca “snip” nu merge in fereastra de run incercati cu “snippingtool”.
Daca nici asa nu merge inseamna ca ati dezactivat niste “chestii” legate de tablet. Adica ati urmat un ghid de pe internet de genul “cum sa optimizezi” Vista. 😀

Reply

4 Dan Iancu April 18, 2008 at 11:30 am

nu vrei sa te inscrii in concursul de la pc magazine romania?

http://www.agora.ro/index.php?qs_sect_id=3171&qs_f_id=101&qs_art_id=10088

Reply

5 ceasuri July 1, 2008 at 11:58 am

sunt prima oara pe acest blog si promit ca o sa incerc tricks-urile ptr ca vad ca lumea le vorbeste de bine 🙂

Reply

6 vinuri September 1, 2008 at 5:34 pm

Interesante chestii,mai ales ca stiu ca cineva isi baga nasul la mine in calculator si mai copiaza cate ceva :)>-

Reply

7 Cristi September 24, 2010 at 1:28 am

o intrebare pt cunoscatori.. se pot falsifica screenshot-urile care apar in dreapta jos la Yahoo.. multumesc

Reply

{ 2 trackbacks }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: