share = fear

by AvionarU on 6 June 2006

a venit vremea sa scriu si despre asta un pic, ca parca nu pot lasa isteria generala sa treaca pe langa mine fara nici o reactie.

dupa nebunia din ultimele saptamani, cu articole de la publicatii obscure ajunse in statusuri pe messenger, se pare ca treaba devine un pic mai serioasa. din diverse surse aflu ca iubitii nostri aparatori ai drepturilor de autor (stiti voi care sunt ;) ) au inceput sa controleze persoanele juridice cu o frecventa mult crescuta fata de trecut. drept urmare viata dulce de la locul de munca, unde toti stam cu DC si BitComet deschise, se cam duce dracului.

stergerea de fisiere multimedia din calculatoarele de munca nu este chiar o nenorocire, doar exista cd/dvd scris acasa sau radio online, insa ma gandesc ce facem cu jocurile si toate rahaturile de programe uzuale pe care nu au licenta decat 5-10% dintre noi (TC, WinRar, ACDsee etc)? bineinteles ca aci o sa apara destepti cu gura mare care zic “trec pe linux, folosesc numai open-source, m$ suge cucu blah blah”, insa eu sunt foarte curios cati dintre ei, care se dau rotunzi pe toate forumurile, chiar o sa faca pasul. pentru majoritatea chiar si folosirea OpenOffice in loc de M$ Office, sau Thunderbird in loc de Outlook reprezinta un fapt de neconceput si o problema majora.

Solutiile cele mai fiabile mi se par criptarile de hard. cu Safe Guard sau ceva asemanator iti poti cripta frumos sistemul. Legal nu te poate obliga sa iti aduci aminte parola pe care tocmai ai uitat-o de emotie…insa problema e cati robotzei care stau la calculator si trag ca porcii de pe retele p2p la munca stiu sa foloseasca asa ceva, sau cati ar intelege motivele? cati ar rezista sa nu foloseasca acasa licentele de-abia cumparate de firma la care lucreaza, pt uz intern?

concluzia e ca romanii nu au nici un fel de educatie IT, la majoritatea cat timp merge maneaua si Codu’ Lu’ DaVinci “ala bun” din p2p direct pe hard, nimic nu mai conteaza.

p.s. : din ce am inteles, cand vine controlul, se incuie firma, se pune jandarm la usa si aia incep sa cotrobaiasca. asa o fi, sau tot fabulatii de-astea isterice? si DA, inteleg principiile dupa care se ghideaza cele doua organizatii, sunt perfect logice pe hartie, DAR in viata reala calculele nu ies deloc asa…

{ 2 comments… read them below or add one }

1 cezar June 7, 2006 at 01:20

Safe Guard sau alte programe de genu trebuie sa aiba licenta? :p
eu zic sa facem ca in filmul ‘Hakers’ nu stiu ce nr unde pustiulica isi prajea harduirle cu defibrilatorul cand politia ii spargea usha.
oare plodu aluia care imi face mie morala i-a dat bani lu Guta si neamu; lui ca ii asculta mp3-ul?

Reply

2 AvionarU June 7, 2006 at 01:27

ideea era ca platesti o licenta ca sa protejezi toate celelalte chestii piratate…eu zic ca iesi mai ieftin.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: