FÄ‚RÄ‚ PIRATERIE

by AvionarU on 11 July 2006

La BucureÅŸti începe astăzi primul Congres Regional Europa de Est – Asia Centrală pentru combaterea contrafacerii ÅŸi pirateriei, intitulat Cooperare eficientă – rezultate vizibile.

Congresul, care va avea loc timp de două zile, este organizat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul Guvernului României şi împreună cu Grupul Director al Congresului Mondial pentru Combaterea Contrafacerii şi Pirateriei. La eveniment vor participa premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu.

Pierderile înregistrate de industria mondială de software din cauza pirateriei au depăşit anul trecut 34 de miliarde de dolari. Conform unui studiu al Business Software Alliance, aproape 35% din totalul programelor de calculator din întreaga lume sunt copii-pirat.

Pe primele locuri în ceea ce priveşte rata pirateriei se găsesc Zimbabwe şi Vietnam, unde numărul de versiuni pirat ale unui program pentru calculator este de aproape 90%. Urmează Indonezia, cu 87%, China şi Pakistan, cu 86%, Kazahstan şi Ucraina, cu 85%. Printre statele cu ratele cele mai scăzute ale pirateriei sunt Statele Unite (21%), Noua Zeelanda (23%), Austria (26%) şi Finlanda (26%). La nivelul Uniunii Europene, rata este de 36%.

În România, potrivit studiului Business Software Alliance dat publicităţii în luna mai, rata pirateriei software la finalul anului 2005 era de 72%, iar pierderile înregistrate de industria de profil în România au depăşit 100 de milioane de dolari.

Deşi rata pirateriei software a scăzut cu 2 procente în 2005 faţă de 2004, impactul acesteia continuă să rămână mare, având în vedere creşterea pieţei IT din ţara noastră. Companiile româneşti nu îşi mai permit să folosească sisteme piratate, din cauza sancţiunilor drastice.

În plus, pentru a combate pirateria, procurorii români au deschis mii de dosare penale, iar sute de persoane au fost şi sunt încă cercetate pentru încălcarea legilor privind proprietatea intelectuală. Poliţiştii au făcut în ultimul timp numeroase percheziţii la domiciliu şi au confiscat harduri de calculator.

Pentru că progresele în domeniu sunt vizibile, România a scăpat în acest an şi de steguleţul roşu impus de oficialii europeni la acest capitol. O scădere a ratei pirateriei la nivel naţional atrage după sine şi avantaje. La bugetul de stat au intrat câteva sute de milione de dolari, iar în domeniul IT au fost scoase la concurs peste 3000 de locuri de muncă. (realitatea.net)

acum sunt tare curios cati de la conferinta au cel putin un soft piratat pe calculator si daca are cineva curajul sa intrebe pe “mahari” care dau cu pedepse in stanga si in dreapta CUM o sa plateasca romanii software-urile originale cand sunt o groaza de programe cunoscute care costa cat cateva salarii medii pe economie (ca sa nu mai vorbim de OS). nici nu ma mai obosesc sa dezvolt tema si asa intoarsa pe toate partile de toti. daca aveti ceva de spus, lasati un comment.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: