ce inseamna comunismul pentru mine

by AvionarU on 11 May 2007

culmea, o “leapsa” mai serioasa intre bloggeri ajunge si pe la mine. tot m-am impins sa scriu despre asta, negasind un moment potrivit pana acum. primita de la Na!Belea

nu ma voi avanta in remarci idioate prinse din zbor sau de prin ziare referitor la acest subiect. adevarul este ca eram prea mic in ’89 ca sa pot spune ca am o parere valida despre vremurile de-atunci, dpdv material. sincer, tot ce stiu despre comunism este ca tata avea pile si imi lua lapte praf si fructe cand nu se gaseau, ca aveam cele mai tari/scumpe jucarii aduse de bisnitarii moldoveni si in general nu simteam prea mult starea in care era majoritatea populatiei. stiu si de sarbatorile cu tam-tam facute de “nea Nicu”, de rationalizari, de colectivizare, de legile absurde si de faimoasele cozi. si de-asemenea mai stiu ce spune istoria (chiar mai multe puncte de vedere), pt ca materia mi-a placut mult si chiar mi-a ramas cate ceva in cap.

insa pot spune ce inseamna comunismul pentru mine acum. de ce? pentru ca la aproape 20 ani de la “revolutie” , subiectul este inca de actualitate si poate fi tratat ca atare. cum ca atare? pai e de-ajuns sa accesezi un canal media traditional (TV, radio, presa scrisa) si sa fi atent vreo 20 minute. daca nu ai ghinionul sa nimeresti la vreo rubrica de mondenitati nu ai cum sa ratezi un talk show/editorial insipid, care nu spune nimic si care are ca protagonisti oameni care si-au cunoscut apogeul inainte de ’89 sau in vremurile tulburi imediat dupa. sau te poti uita pe aia pe care pui stampila odata la cativa ani si pe care ii vezi apoi dormind/citind ziare in parlament (sau nu ii mai vezi de loc). asa e comunismul pt mine : toti hodorogii care se auto-intituleaza “formatori de opinie”/”analisti”/”oameni de presa” si care au lins un cur inainte si acum ling altul. 90% din clasa politica e in aceeasi oala de kkt. media de varsta > 45 de ani. numai oameni “integri” si cu “experienta de viata”. pt mine e foarte interesant sa ma uit la materiale filmate “inainte” si “dupa” , cu aceleasi personaje. sa vezi mari “personalitati” de azi cu niste priviri slugarnice in dreapta tovarasului suprem, in vizita la nush ce fabrica, sau laudand in Scanteia productia depasita fictiv la hectar. acum oamenii sunt in A6, la costum si fac spume peste tot ca ei le stiu pe toate.

si mai asociez o idee cu acest concept – manipularea omului de rand prin inradacinarea unor mentalitati care depasesc puterea mea de intelegere. rahatul ala de colectivizare si spiritul “totul la comun cu toti” stapaneste si azi Romania. taximetristii batrani si posmogiti imi prezinta epopeaa epocii de aur si “ce bine era pe vremea lu’ raposatu’ ” . muriti bah! ai mei au avut probleme pt. ca ca maica-mea era din familie de “chiaburi” – termen inventat de comunisti si voi il plangeti pe ala ca va punea la nas tot si v-a mutat de la tara in blocuri de kkt in orase. trebuie sa treaca macar cateva generatii pt “purificare”.

comunismul este inca o realitate cotidiana la noi si ar fi atat de multe de spus ca nici macar nu are rost sa incep.

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Anna March 7, 2008 at 17:33

ce sa zis…urata perioada din istoria romaniei…mai grav e k si astazi mai sunt printre noi “ravase”ale comunismului care din cand in cand ne amintesc de acea vreme

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: