din seria “stiati ca” – II :

by AvionarU on 23 July 2007

azi continuam cu un sfat util despre cum sa eviti durerosul proces al instalarii/configurarii unui sistem de operare la capacitate maxima de fiecare data cand pica ceva si nu se poate remedia.

solutia este creearea de imagini (snapshoturi) ale sistemului de operare intr-una sau mai multe faze de configurare. softuri care fac asta sunt destule, insa majoritatea celor din ziua de azi se bazeaza mai mult pe “restore point technology” decat pe salvarea bruta a datelor. adica au interfata de windows, pot fi rulate din windows, fac chekcpointuri separat etc. eu insa prefer metoda de baza, adica salvarea in DOS a unei imagini cu toatele datele de pe partitia de sistem. cum procedez si ce folosesc:

1. partitionarea unui hard in minim 2 partitii. una din ele este obligatoriu dedicata exclusiv Windows-ului si programelor de baza. daca spatiul imi permite, folosesc si o partitie de 2 GB dedicata exclusiv fisierului de “swap”. evit astfel fragmentarea fisierului in cauza. de preferat ar fi ca acest fisier swap sa fie pe alt hard decat cel cu sistemul, insa in lipsa de optiuni merge si asa.

Setari personale:

HDD 40 GB high speed impartit astfel:
– 20 GB partitia dedicata OS-ului.
– 2 GB partitie de swap dedicata.
– restul pentru o partitie criptata cu date sensibile (poze, documente, history etc). este imuna la virusii clasici si alte atacuri, se acceseaza numai cu parola din toate mediile (linux, win, dos). bineinteles, exista backup la ea pe mediu de stocare extern, ca nu se stie niciodata…

2. instalare de Windows > SP2 (depinde daca prind un CD cu sau fara SP2 inclus de la inceput) > antivirus/firewall > conectare cablu de retea > update-uri la zi folosind windows update si/sau autopatcher > drivere la zi > antivirus/firewall updatat la zi > programele adiacente fara de care nu pot trai (FF, Gaim, Total CMd, Rar, winamp si asa mai departe) . fara programe aiuristice sau jocuri sau chestii care nu sunt absolut necesare, cresc dimensiunea imaginii degeaba.

3. Hiren Boot CD 8.8 sau orice alt CD bootabil care contine programul Ghost v11 4 DOS.

4. rularea Ghost 11 din DOS si executarea catorva pasi simpli (la Hiren Boot CD 8.8 puteti apasa 2 -[enter] -2 -[enter] – 7-[enter] ) . Ghost 11 citeste si imagini facute cu versiuni mai vechi si are si suport NTFS, ceea ce e ideal.
– programul se poate opera foarte usor din sageti, desi are si un mouse suport infect.
– pasii de selectie pt crearea de imagine sunt: Local > Partition > To Image > alegerea partitiei de sistem > alegerea locatiei de salvare > alegerea compresiei (fast/medium/high) > Save > confirm.
– in functie de rapiditatea sistemului, crearea unei imagini de Windows “curat” poate dura pana la 15 minute. recomand alegerea compresiei FAST, dureaza mai putin atat la creare cat si la incarcarea ulterioara., plus ca 2 GB in +/- nu mai inseamna mare lucru in ziua de azi. de-asemenea recomand salvarea imaginii pe un alt harddisk, daca acesta este disponibil. daca nu, e ok si salvarea pe alta partitie a aceluiasi hard.
– pentru a reinstala o imagine deja facuta, pasii sunt deja evidenti : Local > Partition > FROM Image > alegerea partitiei pe care va fi “descarcata” imaginea etc. dureaza ceva mai putin decat la primul pas. recordul meu pe un calculator este de 4:47 timpul de incarcare efectiva + inca maxim 2 minute pt bootarea in dos si parcurgerea pasilor de mai sus. eu zic ca e mult mai bine decat o instalare de windows de la 0 :-D.

Note si observatii:

1. nu faceti experimente cu imaginile decat daca nu aveti ce face cu timpul liber. imaginile nu sunt compatibile cu alte configuratii de calculator si fac probleme majore si daca instalati pe alta partitie decat cea originala (chiar pe acelasi PC). deci nu “imprumutati” imaginea pe/de la prieteni si nici nu o puneti pe alta partitie in afara de cea care a fost sursa initiala. imaginea contine fiecare bit de date existent in momentul respectiv pe sursa, nu se pierde absolut nimic.

2. este compatibil cu toate windows-urile si sunt destul de sigur ca poate sa faca snapshot si la o partitie de linux. practic nu depinde de datele si forma lor de stocare, ia totul la gramada.

3. dimensiunea imaginii depinde de dimensiunea datelor de pe partitia sursa. daca o partitie de 20 GB are 6-7 GB ocupati, imaginea va salva doar cei 6-7 GB, nu si spatiul gol ramas :) .

4. imaginile se salveaza/incarca mult mai repede daca sunt rulate pe harduri diferite fata de cel “sursa”. motivele tehnice sunt evidente.

5. salvati imaginile intr-o locatie unde nu umblati prea des, eventual si pe un mediu de stocare extern.

6. aveti grija de calculator, evitati sa ajungeti la incarcari de imagine o data pe saptamana ;-).

avantaje:
– metoda extrem de simpla, fara dureri de cap, nu necesita conditii speciale
– interfata rapida
– save/deploy rapid
– compatiblitate mare, salveaza fix datele de pe partitia respectiva, indiferent de forma.
– suporta automatizare cu parametri.
– ofera un rezultat identic cu o instalare de windows clasica, la minim 1/4 din timpul necesar (in cel mai rau caz, de obicei raportul este mult mai bun)

dezavantaje:
– ruleaza in DOS. pe mine nu ma deranjeaza deloc, am fost in generatia care folosea si linia de comanda, nu m-am nascut cu Vista Aero in fata, insa unii ar putea simti lipsa unei interfete eyecandy.
– necesita CD de boot
– spatiu pe hard (depinde aci de standardele fiecaruia :) )
– formatul este necunoscut pt alte programe. nu puteti extrage usor date din imagini, trebuie incarcate complet.
– nu suporta update. daca vreti sa adaugati ceva la o imagine deja existenta, trebuie incarcata, luata din pila dupa dorintele fiecaruia si apoi salvata iar, ca alta imagine.

eu personal am 3 imagini: prima cu windows chior, fara absolut nimic altceva. e imaginea de baza care ma scuteste de instalari. a doua are windows, update-uri si alte chestii neaparat necesare. a treia contine si customizarile personale. totusi incerc sa nu apelez la ele si pana acum mi-a iesit ia uite ce zice systeminfo la mine:

OS Name: Microsoft Windows XP Professional
OS Version: 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600
OS Manufacturer: Microsoft Corporation
OS Configuration: Standalone Workstation
OS Build Type: Multiprocessor Free
Registered Owner: anonymus
Registered Organization:
Product ID: 00000000000000000000 :P
Original Install Date: 03.01.2006, 22:14:55

succes!

{ 23 comments… read them below or add one }

1 L3ST July 23, 2007 at 06:50

Super ghid. Ziceai de configuratia calculatorului .. daca este un hard in plus sau in minus cand pun imaginea din nou ( cu windows curat ) este vreo problema?

Reply

2 AvionarU July 23, 2007 at 09:09

nu, nu conteaza cat timp hardul pe care incarci imaginea e exact acelasi de pe care ai salvat-o.

Reply

3 Hacky Maximus July 23, 2007 at 14:49

Ce folosesti pentru criptare?

Reply

4 vali July 23, 2007 at 21:10

Super util !! Dar de acronis true image si al sau secure zone ce spui ! Eu asta intentionez sa folosesc . Tu l-ai folosit cumva?

Reply

5 AvionarU July 23, 2007 at 21:11

da, prea multe chestii pt ce am eu nevoie. prefer toate datele salvate bulk si atat, fara feature-uri aiurisitice.

Reply

6 alexandru savu July 23, 2007 at 21:34

Am și eu o întrebare.
Decât să faci un post aiurea cu informaÈ›ii oarecum hilare (hdd high speed, date comprimate, criptate accesibile doar cu ip de norad si altele) nu era mai simplu să spui…
E bine să faceți backup periodic ?

A și hai să-ți explic o fază.

Backup păstrează data originală de instalare a sistemului. Așa că ultima afirmație e degeaba.

Dacă restaurez mâine un backup din 2004, systeminfo | find “install date” o să-mi arate tot 2004 😉

Bafta și nu-ți mai pierde vremea de pomană cu articole de HowTo Waste Some Time.

Reply

7 AvionarU July 23, 2007 at 21:39

tu fiind ce autoritate in domeniu sa imi dai indicatii cum sa scriu? plus ca afirmatia e adevarata, dar nu inteleg de ce trebuie sa iti dovedesc tie, desi ai dreptate in ce spui la punctul respectiv. pana una alta nu iti sunt dator cu nimic, si de sictiriti d-astia pe net sunt satul. nu mai intra si gata, nu are rost sa iti explic de ce am zis ca e high speed si criptat, ca aparent nu te duce prea mult capu’, cu tot developmentul taul.

Reply

8 crivatz July 23, 2007 at 22:55

Misto postul si foarte util. Merci pentru timp si pentru efort! Unde as putea sa gasesc totusi o versiune de incredere pentru Hiren Boot CD 8.8? E free?

Reply

9 L3ST July 24, 2007 at 00:58

Crivatz: Clicky

Reply

10 L3ST July 24, 2007 at 01:00

De fapt: http://maxt.dk/archives/2007/05/28/hirens-bootcd-91/
Ai o lista destul de buna cu mirror-uri.

Reply

11 Digi July 24, 2007 at 12:52

e plina lumea de dobitoci….

f misto tutorial avionare…keep it up!

Reply

12 crivatz July 24, 2007 at 21:18

Multumesc pentru link-uri L3ST!

Reply

13 vali July 25, 2007 at 14:07

O intrebare scurta : Ghost 11 face imagini bootabile ?Adica daca scriu o imagine de ghost pe un cd – din motive de siguranta_imi va boota computerul de pe acel cd?

Reply

14 AvionarU July 25, 2007 at 14:11

cred poti sa faci un DVD bootabil care sa contina si fisierul imagine (*.GHO) . imaginea e in general prea mare pt un CD.de pornit nu porneste decat daca ai utilitarul ghost 11 cu care sa rulezi in DOS cum am explicat in post.

Reply

15 vali July 25, 2007 at 21:40

Ca si sugestie: ai putea sa scrii ceva despre Windows Unattended (mie mi se pare extrem de util -micsoreaza timpul de reinstall al Windowsului)

Reply

16 AvionarU July 26, 2007 at 02:45

sincer nu prea am lucrat cu ce cred ca vrei tu sa zici (Creeare de distributie windows cu diverse customizari?! ) sa pot explica cat de cat calumea, dar o sa incerc sa pun informatiile pe care le am intr-o forma coerenta cand am timp.

Reply

17 coodles July 29, 2007 at 19:20

nota nr3 este absolut geniala 🙂

Reply

18 gadjo August 8, 2007 at 02:18

instalez sistemul cam o data la 4-6 luni si intotdeauna se schimba ceva.. versiuni noi de drivere, softuri noi etc deci e inutil sa fac img..

Reply

19 sergiocos August 9, 2007 at 02:35

pai ar fi si plusuri si minusuri (la metoda, nu la tutorial) si le judec din punctul meu de vedere
+ esti multumit de felul in care iti merge windowsul, fast and clean, il salvezi cu ghost-ul si asa il vei avea la fiecare restaurare.
– update-uri de downloadat o noapte si-o zi
– programe de actualizat (si la unele chiar e nevoie).
eu personal folosesc nLite pentru customizat kitul de win si integrez acolo programele esentiale, in variantele cele mai recente.

Reply

20 hau hau August 13, 2007 at 17:56

o fi si cu nlite…dar ala e alta tre…aici e vb de backup..
nu se instl mai repepde ca asta
si a zis ca are 3 backup-uri….
aku depinde de fiecare cat de des isi schimba pro de baza…

Reply

21 Mumble September 11, 2007 at 15:26

Oare un Acronis TrueImage cu addon-ul Universal Restore pt. evitarea incompatibilitatilor in cazul instalarii pe hardware diferit ar ajuta in cazul de fatza?!

Reply

22 ovidiu January 11, 2008 at 02:19

sal cu intarziere dar cu f mare strigat la cer „ajutor” am vista mia mancat Zilele
hdd: 160GB C:30=windows ocupat 10GB D:120=kituri+filme+poze ocupat 90GB
Pot sa salvez ce am pe D: cu acest program facand imagine si sa instalez xp dorind sa formatez tot hdd ??!!!??
poate e un pic off topic dar nu shtiu ce sa fac

Reply

23 AvionarU January 11, 2008 at 09:46

nu am inteles ce vrei sa faci?! da format la C si instaleaza XP si cu asta basta, nu pierzi nimic de pe D

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: