despre Bucuresti

by AvionarU on 10 June 2008

   Este orasul despre care s-ar putea scrie la nesfarsit. Orasul la care multi viseaza, pe care multi il injura, unii il iubesc, dar cam toti ar vrea sa reuseasca in el.

   Citesc cu un zambet condescent articole si comentarii anti-Bucuresti de foarte mult timp. Si in majoritatea simt frustrare, blazare, neputinta.

   Pentru ca da!, e trafic, e poluare, sunt tarani/cocalari, e inghesuit, are gropi si caini si tot asa. Dar e atat de greu sa reusesti cu adevarat, si chestia asta doare pe multi.

   Mai scriu ocazional pe-aci despre trafic, tampenii vazute pe strada, chestii lipsite de logica si decizii dubioase luate de primari. Adevarul e ca imi place orasul asta desi sunt foarte constient de neajunsurile lui. Da, ma umplu de nervi cand stau de 10 ori la stop, cand aud muzica tare in parcare seara, cand latra cainii la mine noaptea. Asta nu ma impiedica sa iubesc ritmul vietii de aici si posibilitatile pe care le ofera orasul pe toate planurile.

   La fel de adevarat e faptul ca unii oameni chiar nu se potrivesc cu orasul si le e mult mai bine in alta parte. Pentru ei tot respectul ca au curajul sa se mute sau sa nu vina si ca isi urmeaza principiile si chiar reusesc in alte parti. Insa sa fim seriosi, majoritatea ofuscatilor care isi dau cu parerea habar nu au ce inseamna sa traiesti intr-un oras ca Bucurestiul, chiar daca locuiesc in el. Robotii care pleaca din corporatii spre casa la 5-6 seara nu traiesc in oras, cocalarii lipsiti de bun simt nu traiesc in Bucuresti. Aia care stau in provincie, vin de 5-6 ori pe an "in Bucuresti" si se opresc in angro-urile marginase sau prin complexele comerciale obscure nu se cheama ca stiu ce inseamna Bucuresti. Idiotii care vin din provincie si spun dupa 3 luni ca nu mai suporta Bucurestiul ca e de rahat sunt in general aia care nu au fost/nu vor fi in stare sa faca ceva notabil aici. Spre deosebire de restul tarii (cu cateva rare exceptii), aici competitia chiar exista in cam toate domeniile. Peste tot se gasesc oamenii mediu care pot face ce faci si tu la un nivel decent. Si de obicei se gasesc destui care sa il faca pe mai putini bani. Viata e nedreapta zic unii, eu o numesc selectie naturala.

   Pentru ca trebuie sa fi prost sa vezi in orasul asta doar traficul si celelalte 6-7 probleme trambitate de toti de au devenit motiv folcloric. Daca e asa, atunci iti meriti soarta, stresul si problemele "de fond" pe care le ai.

   Lasand la o parte financiarul, traitul intr-un oras ca Bucurestiul prespune foarte multe alte chestii. Sa luam de exemplu viata de noapte: cate evenimente gasesti in Bucuresti noaptea de joi pana duminica in Bucuresti si cate gasesti in…Brasov sa zicem. Dar in Timisoara? Sau in Cluj. Pariez orice ca raportul "chestii misto de facut la ore atipice" inclina balanta in mod clar catre Bucuresti. Femei, masini, parcuri, localuri, cluburi, cinematografe, magazine de top, sport-  VARIETATE? Da, tot Bucurestiul conduce si cred ca pentru omul modern asta e cuvantul cheie – diversitate in absolut orice. Ca mai apar incercari timide prin alte orase mari din tara, nu zic nu. Dar diferenta este destul de mare. In orasul asta chiar se gasesc de toate pentru absolut toti.

    Vedeam intr-una din noptile trecute un cuplu pe strada. El la costum de zi, un pic sifonat, cu o mapa in mana. Clar nu trecuse pe-acasa de la ora 17. Ea imbracata intr-o rochie cu motiv floral si o geanta neasortata, dar asta conteaza mai putin. Si pe fata ei se vedea oboseala. Varsta estimata: 24-27 ani. Se tineau de mana, mergeau repede dar neincordati, amandoi cu zambete calde pe fata si purtau o conversatie. Era foarte tarziu totusi. S-au oprit la o terasa, dezinvolti. Intamplator, la aia la care m-am oprit si eu. i-am mai urmarit un pic inainte sa imi vad de ale mele si atunci m-a lovit: cei doi faceau parte din categoria care traieste in oras. Care isi castiga existenta aici, dar au resursele necesare si pentru viata de dupa munca, nu viseaza doar bani, rate, trafic, stres.

   Si atunci m-am gandit sa scriu cele de mai sus.

ps: sa nu vad vreun dobitoc complexat din Ardeal/Banat ca o da aiurea cu miticii si prostille tipice, ca sterg comentariul. restul opiniilor civilizate sunt binevenite ca intotdeauna.

{ 25 comments… read them below or add one }

1 Cristian Banu June 10, 2008 at 19:56

Asta îmi aduce aminte de o întâmplare povestită de Ţuţea: Cioran îi spune lui Eliade:
– Bă, hai să dăm foc Bucureştiului!
– Lasă-l, măi Emile, că are câteva străzi frumoase…

Reply

2 alex June 10, 2008 at 20:24

I 😡 Bucharest! Nu cred ca as putea sa traiesc in alt oras din Romania.

Reply

3 Vartosul June 10, 2008 at 20:44

Bravo, stimate domn. Gand la gand cu bucurie, as putea spune. Si mie imi place orasul asta, cam din aceleasi motive. La buna vedere.

@Alex Daca esti baiat, nu mai folosi emoticons in comentarii. E valabil si daca esti fata

Reply

4 io June 10, 2008 at 21:10

si totusi..muie teparilor

Reply

5 abin June 10, 2008 at 22:51

Am aproximativ 2 ani de cand locuiesc in capitala,am venit din provincie din cauza serviciului(cadru militar). Sincer nu as pleca din acest oras pt. nimic in lume, are o frumusete ciudata, anumite zone iti gadila simturile si te duc cu gandul la imaginile foto ale Bucurestiului anilor 1920-1930, zone care iti provoaca melancolie, zone care “teleporteaza” vizitatorul in negura epocii medievale…

Reply

6 vlasia codrului June 10, 2008 at 23:57

acum o eternitate am aflat in bucuresti urmatoarele:
-nu sunt cel mai bun webdesigner din zona mizil-casablanca-istanbul
-exista minim inca o persoana cu p1/75 si 32 de ram(gezus,32)
-chestia aia numita linux e chiar misto si nu e doar pt absolventii de facultate cum zicea un astro-laboranto-profesor,ca nici acu nu stiu ce e
-exista femei care iti spun nu
-poti spune si tu` imi pare rau nu pot ramane ,ma trezesc devreme`(begining of the end)-s.a.m.d

nu pot pt ca sa ma abtin la faza cu tepele:diferenta e ca in bucuresti recunosti teparii,au un miros specific indiferent de statutul social afisat;in ardeal e mai greu,sunt toti la fel.

Reply

7 Ovidiu June 11, 2008 at 03:21
8 ipo June 11, 2008 at 11:26

Ca om nascut si crescut in Bucuresti, nu poat decat sa spun ca n-as putea trai in alt oras din Romania! Bucurestiul da o dependenta, dar care mi se pare uneori nesanatoasa. Sunt momente in care am impresia ca orasul asta ar puterea sa devoreze oameni…

Reply

9 DKK June 11, 2008 at 13:48

Iubesc „haosul” din Bucureşti. şi cum spuneai, se poate “trăi”. Se poate merge la servici, la o bere, un grătar, un club… Oricând se pot îmbina aceste elemente, depinde numai de pofta de viaţă pe care o ai. acea VARIETATE. Iar cei care spun că nu e frumos, că nu le place să trăiască aici…ori nu l-au simţit, inţeles, ori nu au nici o idee despre ceea ce inseamnă Bucureştiul. Despre posibilităti, limite, concurenţă. Personal, văd Bucureştiul ca o cursă de 1000 metri, la care toti locuitorii săi participă, si fiecare incearcă să termine intre primii. (Nu că asta ar fi si viaţa, dar la un alt nivel)
Cât despre tărani, cocălari, „penali” şi restul…no comment.

Reply

10 Golo June 11, 2008 at 14:05

Paragraful acela cu activitatile mi se pare exagerat. Normal ca in Bucuresti vor fi multe activitati doar e capitala. Sunt sigur ca in Viena sunt mai multe activitati ca in Klagenfurt , de exemplu.
Eu am fost in Bucuresti in februarie si trebuie sa spun ca ce am vazut din autocarul evenimentului la care participam pare ceva frumos, mai ales ca am avut pranz si conferinte la Hilton. Dar cand am plecat singur cu bagaju pana la gara de nord cu metrou, tre sa recunosc ca imi era de-a dreptu groaza de ce vedeam. MAi ales oamenii. Oameni mai RAI n-am vazut, de-a dreptu rai. MA rog asta a fost o experienta Cu Bucurestiul care m-a facut sa raman cu dragostea pentru Arad

Reply

11 Adrian June 11, 2008 at 15:14

Problema mea mare este ca atunci cand vine un strain (client/partener al firmei) eu nu am ce sa-i arat prin Bucuresti…
Nu mai zic de intrebarea de baraj “Cainele este animal sfant/protejat la voi in Romania? Cum este vaca in India?”

Reply

12 vpa June 11, 2008 at 15:29

Golo suferi de sindromul provincialului. Ce te face sa crezi ca oamenii sunt mai rai ca in arad? Mai degraba mai indiferenti fata de ceilalti, dar asta este o consecintei ca ne adaptam mediului in care traim. Multi va doriti in sinea voastra sa fiti Bucuresteni dar nu reusiti. Bravo celor care reusesc sa se integreze. BTW nu mai fiti suparati pe bucuresteni ca va fut femeile cand aparem pe la voi prin oras.

Reply

13 Cristi June 11, 2008 at 16:58

Nu inteleg nici eu treaba asta cu “oamenii rai de la bucuresti!”, sau cu “soferii din bucuresti”. Mai bine invata sa conduca si aia prin provincie, si sa-i accepte pe cei de la bucuresti. Normal cand la tine in oras nu ai decat un semafor unde te intalnesti cu prietenii, si un bar/spelunca unde va petreceti serile linistite. Nu ador orasul asta, dar nici nu ma vad locuind in alta parte a tarii mai mult de 2-3 luni. Cu toate neajunsurile lui, aici e buricul targului, aici se fac banii in tara asta. Oricate nokia si mercedes sau ford o sa vina prin alte zone, aici o sa aibe birourile administrative, sau infrastructura financiara. Daca vrei sa produci ceva mai mult decat mediocru nu o sa te duci in alt oras – o sa alegi bucurestiul. Asta e, caini, gunoi, mizerie, oameni prosti, trafic – pentru cel care vine odata pe an in vizita. Pentru ceilalti, no comment, stim deja unde stam – si mai bine pentru noi ca nu-l inteleg toti ciumpalacii.

Reply

14 Golo June 11, 2008 at 22:55

Sunt constient de faptul ca Bucurestiul este in adevaratul sens al cuvantului CAPITALA. Dar vreau sa zic ca Viena Budapesta, Berlin sunt mult mai frumoase. Asta am patit eu cand am fost. Plus ca mersul cu metrou a fost printre cele mai urate lucruri pe care le-am trait. Infrastructura de de rahat. Pai Nurnberg are 4-500.000 de locuitori si 3 linii. Bucurestiul are peste 2 milioane si 4 linii. Numai mie mi se pare ceva dubios aici? Asa din masina si plimbat pare frumos dar cand il vizitezi singur ti-e groaza si asta nu o zic eu ci si prieteni din Germania care stiu ce inseamna oras mare.
Ca sa dau un exemplu apropos de “oamenii rai” eram cu bagajul la KFC ca aveam tren intr-o ora si i-am rugat pe doi daca se pot uita putin la bagaj pana iau tava. Asa s-au uitat la mine de parca le-as fi scuipat mamele, plus ca dupa i-am intrebat daca pot sa stau cu ei la masa(el+ea la masa de 4). Din nou parca i-as fi injurat. Urat:)

Reply

15 Cristi June 12, 2008 at 10:55

Si daca orasele alea sunt asa de minunate de ce nu te duci sa stai acolo? sincer, de multe ori ma gandesc ca daca toti astia care injura bucurestiul (si stau in el, Golo parca nu e cazul tau) s-ar muta, atunci ar deveni si orasul mai frumos. Mie imi suna a mentalitate din aia “daca orasul e de cacat, si jegos, eu de ce sa arunc la cos gunoiul?” – pentru ca altfel nici nu o sa-l faci mai bun. Din punctul meu de vedere, adio, daca nu va place, sunt multe orase frumoase (Viena, Cluj, Berlin, Iasi, sau unde vreti voi).

Reply

16 Adrian June 12, 2008 at 15:19

mentalitate de om ingust la minte: “Din punctul meu de vedere, adio, daca nu va place, sunt multe orase frumoase (Viena, Cluj, Berlin, Iasi, sau unde vreti voi).”

Reply

17 unanonimatatdecunoscut June 13, 2008 at 14:46

Domnu’ Avionaru’, cuvantul condescent nu exista in limba romana, daca tot preiei dintr-un articol scris de un semidoct aceasta sintagma “zambet condescent”… te-as ruga sa ii consulti sensul si eventuala existenta in limba pe care o vrobesti si apoi sa incerci sa epatezi introducandu-l intr-un post. Acum sa revin la subiectul postului :
Bucurestiul e un oras frumos pentru cei carora le place viata agitata, galagia, blondele trase la indigo din Mall, caldura insuportabila din vara, nesimtitii, nespalatii din RATB si bineinteles…acel lucru ce-l face unic ca si oras:aglomeratia lugubra din trafic. In rest e ok.

Amin

Reply

18 AvionarU June 13, 2008 at 22:30

VR, stiu ca te gandesti cateva minute ca sa iti iasa fraze de-astea cu “epatat” 😛 Critica insusita, ai dreptate referitor la cuvant, dar e o expresie folosita cu un anumit sens.

Reply

19 Petrisor Socol June 14, 2008 at 19:02

Eu cam urasc Bucurestiul.

Reply

20 Cristian June 14, 2008 at 23:34

Era si timpul sa apara si cineva pro-Bucuresti 😡

Reply

21 Andrei C. June 16, 2008 at 00:49

Hear hear! Uite ca mai sunt si oameni cu atitudine corecta. Nu ca mie imi place prea mult orasul, am vazut mai frumoase insa ca fauna si oameni se apropie mult de alte capitale (care ii sperie pe provinciali).

Reply

22 Sabotor June 19, 2008 at 19:53

Cristi, daca te bagi ca boul in intersectii si ignori absolut orice regula de circulatie, nu inseamna ca stii sa conduci.

Reply

23 mielu June 25, 2008 at 12:51

bucurestiul provoaca…sentimente, uneori vreau sa plec, dar nu stiu cat as putea sta departe de el, fiind bucurestean mi-e egal, dar uneori chiar imi vine scot sabia…din multitudinea de cocalari, dar tot aici am cunoscut-o pe iubita mea si pe langa asta am avut parte de multe lucruri frumoase, deci nu pot sa zic ca-i chiar de cacat dar nici cel mai frumos loc de pe pamant

Reply

24 aninim December 21, 2008 at 13:13

Eu ma-m nascut in Bucuresti si acum traiesc in Arad (12 ani)dar va spun ca viata de aici este trista, oamenii care se considera toti afaceristi (amtori) ce vor sa ajunga ca TM sau B insa ei nu au auzit de respect fata de cei din jurul lor si te calaca in picioare ca de ex. un client (aradean) doreste sa cumpere o lanterna si nu-i place bateriile din el si vrea sa vorbeasca cu sefu sa-i de altele, zic eu de ce sa nu rezolve problema cu angajatul, de ce cu sefu pentru ca desi clientul este si el angajat cam la acelasi nivel de cariera, se considera mai superior ca angajatul. Regret ca locuiesc in Arad as vrea sa ma mut de aici dar casele in B sunt foarte scumpe oricum Aradul l-am comparat cu lumea regretelor dar nu sunt singur. :((

Reply

25 michaillos February 17, 2009 at 00:50

bun. imi place, mai sunt cativa oameni pe-aici care nu vor sa se mute din orasul asta, dependenti injectati cu bucuresti – locul din romania in care mirajul succesului te imbata, unde simti viata pulsand cum vrea ea, cu nebuni si cocalari si nesimtiti etc. dar viata.
ma preocupa de ceva vreme bucurestiul si identitatea mea de bucurestean. l-as mai schimba pe ici pe colo. cred ca se poate fara marea lui mizerie umana si ca, mai civilizat putin, am ajunge sa vorbim despre el ca despre un oras frumos, nu despre unul ademenitor, dar cu bube. in ultima vreme tot aud vorbindu-se in sensul asta. pluteste in aer o revolutie bucuresteana.

Reply

{ 1 trackback }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: