intrebare catre HR

by AvionarU on 8 August 2008

   O chestie pe care am remarcat-o foarte des de-alungul timpului: la angajari, mai ales la firme medii/mari, te cheama la interviu, te testeaza, te fute la melodie de vreo 3 ori si de-abia ultima oara iti spune ce bani iti pot oferi.

   Nu am inteles niciodata sistemul asta stupid, nu ar fi mai logic ca macar niste sume orientative sa fie puse pe masa de la primul interviu? Isi pune cineva problema ca poate candidatul (sau chiar si angajatorul) isi pierd timpul la 3 intalniri cateva ore ca la sfarsit sa nu se inteleaga la bani? Nu e mai normal sa stii de la inceput cam pentru ce te zbati?

   In Romania, banii oferiti primeaza in 80% din cazuri. Angajatorul nu se gandeste "ma, stai asa, eu il frec pe asta la melodie, dar daca vrea mai mult decat sunt eu dispus sa ofer?!". Candidatul rareori are curajul sa atace problema de la inceput, desi e clar ca banii sunt unul din motivele principale pentru care aplica la job (in general).

   Ca sa ma scutesc de timpi morti, pun problema pe masa de la prima discutie la orice interviu pe care il am. Ma gandesc ca degeaba e omu potrivit daca vrea mai mult decat ii pot da eu. Nu am mai fost in postura candidatului de ceva vreme, dar daca as fi vreodata, as intreba din prima, iar daca nu s-ar potrivi, as saluta respectuos si as motiva renuntarea mea la interviu, totul fiind o pierdere de vreme pentru ambele parti.

   Bineinteles, pot veni unii sa zica "da, ca sa poata oferi un salariu, angajatorul trebuie intai sa evalueze marfa pentru care va plati". Lucru care ar fi adevarat intr-o lume normala, dar care nu isi are suport in sistemul romanesc de recrutare a fortei de munca.

   Deci, gresesc eu cu ceva?

PS: alta duma care ma cam depaseste: de ce majoritatea angajatorilor spun "va sunam noi daca sunteti acceptat" si atat? Multi nu spun concret "ba nene, te sun pana miercuri cel tarziu daca decid ca putem colabora", sa stie si candidatul ce face, daca se mai duce in alte parti, cand se mai duce, etc. Ba unii te cheama la interviu si te suna dupa 1-2 luni sa te intrebe daca mai esti interesat. Like WTF?

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Cristian August 8, 2008 at 22:46

Asa cum ai zis si tu, in alte locuri n-ar trebui sa se intample cum zici tu, dar aici in Romania poate c-ar trebui pusa in practica sugestia ta. Insa pe de alta parte dupa aia, lumea se va obisnui cu acest mod, si nu vom mai evolua niciodata 😀

Mie unul nu-mi plac fomistii astia de bani, care se apuca sa ceara ca disperatii o groaza de bani si de pe urma carora au de suferit si aia mai modesti. Se ajunge la minunile astea:
http://myadobe.ro/2008/07/16/1000-de-euro-salariu-de-incepator/
http://myadobe.ro/2008/07/14/ce-facultate-trebuie-sa-termini-pentru-a-te-angaja-la-adobe/

Nu e un lucru rau sa-ti doresti un salariu mai consistent (pentru o slujba corespunzatoare), dar parca prea se exagereaza uneori.

Reply

2 Ovidiu August 9, 2008 at 21:00

O solutie simpla pentru problema asta e ca salariul sa fie inclus in anuntul de angajare. In afara cam 90% din anunturi merg pe principiul asta, in ideea in care candidatul stie cam de cat are nevoie pe luna/an si salariile nu sunt un subiect tabu in firme. La noi in majoritatea companiilor e interzis sa vorbesti despre salarii, din cauza mancatoriei sau si invidiei angajatilor, pentru care, asa cum spui tu, banii reprezinta motivatia nr. 1… asa ca mai rar o sa vedem salarii postate in anunturi.

Reply

3 yesterdayman August 11, 2008 at 17:33

Intr-o mare masura, adevarat ca mancatoria e sursa interzicerii oricarei discutii despre salariu; in egala masura insa “modelul” vestic si implementat dupa ureche e sursa acestor situatii intalnite si de tine, si de toti cei ca noi. Omul “de HR” nu s-a deranjat vreodata sa modeleze schemele interviurilor dupa realitatea din tzara asta nefericita, si dincolo de asta il doare la basca, odata intrat intr-un departament de HR de unde numai un cataclism il poate muta.
Dincolo de asta, modelul romanesc spune si ca orice candidat respins nu mai trebuie contactat pentru a i se da vreun raspuns.
A, si cred ca modelul functioneaza numai pentru noi, astia mici, si la agentiile si recrutatorii destinati noua. Pentru un nivel in sus sunt altii si discutia incepe invers – noi iti oferim functia asta, salariu atata, plus asta si asta, vrei sa vii?

Reply

{ 1 trackback }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: