cum a fost la turci

by AvionarU on 12 August 2008

   atentie, post lung.

   Am tot amanat postul asta pentru ca e unul foarte lung. Avand in vedere obsesia mea pentru detalii, sper ca macar o parte din randurile de mai jos sa ii ajute pe cei care cauta informatii legate de o vacanta in Kusadasi, Turcia.

  1. Drumul

   Am ales sa il facem cu masinile. Un Opel si un Fiat Albea. Am considerat ca ajungem mai repede decat autocarul cu vreo 7-10 ore, mai vedem lumea, ne mai distram, caterinca maxima. Drumul l-am facut prin Bulgaria mai mult cu GPS-ul, iar prin Turcia cu indicatoarele si GPS ca backup. Distanta Bucuresti – Kusadasi este de aproximativ 1050 KM (voi scrie cu bold chestiile pe care eu nu le-am gasit expuse undeva exact inainte sa plec). La intoarcere in Romania, kilometrajul (resetat la plecare) arata 2329 km, din care am scazut ocolurile noastre cand am gresit drumul, cat si drumurile prin Kusadasi si imprejurimi.

 

   Bulgaria cred ca e cea mai vraiste tara din UE. Pana acum credeam ca Romania e aia, acum insa m-am mai linistit. Pe care il mai aud ca face statuie tarii aleia, va primi niste carne. Lasand la o parte prea slavitele statiuni de la Marea Neagra, Bulgaria e o tara trista si pe alocuri un pic periculoasa. Impresia care mi-a facut-o cat am tranzitat-o e de tara pustie, destul de slab civilizata. Pana si peisajele sunt atat de "virgine" ca te infioara la un moment dat. Nu neg ca trebuie sa aiba si ei locuri frumoase, dar sa mor de am dat de vreunul. E o tara care te lasa rece, cu oameni care isi merita porecla de "cefe groase", nu are nimic de "wow-factor" de care sa iti aduci aminte dupa ce ai iesit din ea.

 

   Drumul pana la Giurgiu il gasesc toti cred. Se plateste taxa de pod vreo 25 RON si rovigneta pentru circulatia in Bulgaria la punctul lor de frontiera (5 euro). E un control de rutina la vama lor, nimic deosebit. Deja de-acolo se vede ca bulgarii sunt cam cacaciosi. Unul din noi a dat la rovigneta o banconta de 50 euro si si-a dat seama dupa 1 minut ca nu a luat restul. Vamesul nu a strigat dupa el, iar cand s-a intors, l-a facut nebun si i-a zis sa plece. Atentie sa aveti procuri la voi daca mergeti cu masini care nu va apartin, unii mai intreaba. Iar daca aveti cu voi minori, iar trebuie act daca nu e unul din parinti prezenti. Aparent e de-ajuns in limba romana la notar, nu trebuie tradusa la ambasade si in alte limbi. Si incepe distractia. Imprejurimile granitei bulgare arata ca dupa razboi. Nu o sa vedeti masini de lux. De fapt o sa vedeti, dar cu numar de Romania in general. Diferenta mi s-a paruta clara din primii 200 metri pe teritoriul lor. Au niste fetze in ei cand se uita la straini de zici ca nu e adevarat. Traseul prin Bulgaria are doua variante. La dus am luat-o pe o parte, la intors pe alta. Prima varianta de traseu este Ruse (PYCE pe indicatoarele lor de cacat) – Veliko Tarnovo – Nova Sagora – Kapitan Andreevo/Edirne (vama turceasca). Recomand folosirea unui GPS macar pentru orientare, Bulgaria este o tara cu drumuri destul de proaste (ma refer la cel european), portiuni multe cu doar doua benzi si fara indicatoare sau borne kilometrice. Partea buna e ca nu prea ai pe unde sa faci stanga dreapta, dar atunci cand trebuie, e foarte posibil sa nu intelegi nimic din putinele indicatoare scrise in 90% din cazuri in alfabet chirilic. Faimoasele serpentine de la Nova Sagora nu mi s-au parut mai grave decat ale noastre, sunt practicabile. Vreo 20-25 km prin ele, in "varf" e un popas trist cu niste toalete infecte pe bani si un bar. Loc de facut poze daca nu e vreo ceata sau ploaie de cacat.

   Referitor la mituri: ne-a oprit politia pentru depasire pe linie continua si ne-a dat drumu fara sa ne faca nimic, nici nu au vrut sa ia cei 10 euro pregatiti de noi. Asta a fost o bila alba pentru ei, dar probabil ne-au inteles si pentru ca pe drumul european cu doar doua benzi era un tractor imens care de-abia s-a tarait vreo 20 de km. Despre partea cu talhariile, haiduciile si robin-hoodismele: la dus am mers ziua, am gresit o intrare pe un pod si am ocolit vreo 20 de km printr-un sat de tigani. Arata groaznic, drumuri pline de gropi parca strategice sa nu poti sa accelerezi, poze cu morti pe toate gardurile (probabil o traditie de-a lor). Aveau tiganii astia bulgarii niste fetze de mureai cu zile. Ai nostri etnici rromi sunt latino loveri pe langa aia. Totusi nu s-a intamplat nimic. Desi la iesirea din sat pe drumul european unora li s-a parut ca o masina intoarce sa vina dupa noi, acest lucru nu s-a intamplat. Bineinteles ca nu am oprit la unii care faceau semne pe marginea drumului cu o masina stricata :) . Daca va ganditi ca faceti cele cateva sute de KM prin Bulgaria ca gandul si ca vantul, revizuiti evaluarea…sanse maxime sa dati peste N coloane de masini, tiruri, tractoare si altele asemenea si sa stati dupa ele minute bune sau sa parcurgeti portiuni cu 50km/h din cauza gropilor…

   Benzina e la preturi decente, dar cam proasta. La fel si motorina. Probail cel mai bine e sa plecati cu plinul facut din Romania si sa umpleti iar la ultimul Lukoil de la vama bulgara, sau la prima benzinarie dupa vama turceasca. In Turcia benzina e scumpa, in jur de 3.34 YTL (1 Eur = 1.75 YTL, 1 USD = 1.1 YTL in perioada asta) iar motorina e in jur de 3.03 YTL. Deci 6.5-7 lei pe litru.

   Aproape de vama cu Turcia s-a construit un tronson de autostrada care arata intr-adevar bine. Nu stiu exact cati kilometri sunt, dar merge paralel cu drumul european (E70) si e semnalizata. Daca ajungeti pe ea si vedeti ca nu sunteti bine pe GPS, stati linistiti, e in regula, puneti pedala la fund, altfel va intrec toti nemtii care merg in coloane cu 150km/h :) .

   Vama Bulgaria/Turcia e un calvar. Bineinteles, datorita bulgarilor, care de-abia se taraie. Am intrebat un vames turc la un moment dat din plictiseala si ne-a confirmat banuiala. Am stat 5 ore acolo. Vreo 2-3 filtre la bulgari si vreao 4 la turci. Lumea calxoneaza in masa daca se plictiseste, deci e o placere. Duty Free-ul turcesc e trist de-a dreptul, nu are sens sa opriti decat daca nu prea ati umblat prin alte duty free-uri pana acum si muriti sa vedeti despre ce e vorba. N-au decat vreo 7-8 marci de tigari un pic mai ieftine ca la noi, bauturi cam la acelasi pret cu astea din carrefour, ochelari de soare dubiosi, un raft cu prostioare Swarovschi, dulciuri. E cam cat un supermarket de cartier si se fac cozi mari. Atentie, daca nu aveti vize pe pasaport, nu va da alcool decat in nush ce limita sau chiar deloc daca nu are chef respectiva. Viza la turci e 10-12 dolari parca, nu mai tin minte exact. Ca sa mearga repede, luati de la ghiseu timbrele alea inainte sa ajungeti cu masina, lipiti-le, pregatiti pasapoartele gata desfacute la poza, unul peste altul, sa ii vina usor aluia sa se uite, zambiti, raspundeti la intrebari daca e cazul (destinatie, scopul, durata).

   Treceti de toate filtrele si gata, tara civilizata…Turcia.


Sosea ca in palma. Traseul prin Turcia e usor de facut si e chiar placut, daca nu ati fi cu nervii la pamant dupa tranzitarea Bulgariei si a vamii. Drumurile sunt impecabile (nici nu imi aduc aminte 3 gropi prin drumurile lor), semnalizate reflectorizant, cu foarte multe indicatoare unde este nevoie. Urmariti Edirne – ECEABAT-ÇANAKKALE(feribot) – Aydin/Izmir – Kusadasi pe indicatoare si urmati-le, nu prea conteaza vagile asezari umane prin care treceti. Detectorul de radar e ilegal in Turcia, dar asta nu inseamna ca nu il puteti folosi :) . Politia mai sta la panda cu radare in masini Renault 12, surorile Daciei 1410 de la noi, foarte populare in zona. Pe noi ne-a luat radarul de vreo 3 ori si ne-a oprit de-abia ultima data spunandu-ne ca nu a putut sa ne opreasca la celelalte…spaga 50 Euro si sanatate.

   La ECEABAT-ÇANAKKALE mergeti cu feribotul ca sa scutiti vreo 200km pe uscat. Vin cam la 30 minute, parca 12 euro de masina. Magazinele de-acolo sunt triste si scumpe si deja luati contact cu una din "trademarkurile" tarii – targuitul. E o ocazie buna si pentru sofer sa ia o pauza. Pe feribot puteti servi ceai traditional, sandwhich-uri, paine prajita, cafea si alte maruntisuri la preturi acceptabile pt Turcia. Noi am prins rasaritul si a fost foarte frumos, se vede coasta, steaguri cu semiluna din loc in loc, e altceva peisajul. Am remarcat lipsa culorilor vii in peisajele lor. E un verde spalacit combinat cu galbenul nisipos,deosebit, dar frumos.

   Dupa feribot, blana pe malul marii dupa indicatoare. La Izmir au autostrada ca-n filme, cu bucle de intrare/iesire. La intrare luati un card magnetic automat si platiti la iesirea de pe autostrada. Pretul e mic, vreo 10 Ron. La turci se accepta in general Euro/USD/YTL la toate bombele, deci daca stati bine cu matematica sau aveti urgente, platiti in valuta. Mie nu mi s-a parut ca au vreo tendinta sa tzepuiasca la curs, iti face calcul in fata ta si iti arata ecranul calculatorului (gest comun la ei si pentru preturi). Parcul auto turcesc e mult mai bine dezvoltat decat cel bulgar, insa plin de contraste. Renaul si Fiat sunt la putere, toti au o aparenta boala sa isi modifice vizual dubele (le pun praguri, evacuari sport, jenti). Pe autostrazi sunt civilizati, se dau la o parte daca vad ca vii cu viteza, nu taie calea sau alte nebunii. In orase e alta treaba insa…O sa vedeti multe masini gen dacia 1410, multe benzinarii (au toate cam aceleasi preturi). La orice magazin mai spalat sau benzinarie te intelegi in engleza + semne, cifrele nu sunt o problema. Cine zice ca nu poti sa comunici cu turcii din cauza barierei lingvistice, e un pic autist.

 

   2. Kusadasi

 

   Ca popor, i-am gasit foarte deschisi si primitori, cizelati si de negustorie. Fini judecatori de caracter, citesc omu de la cativa metri. Foarte respectuosi cu turistii chiar si in zonele non-turistice. Ma doare un pic sufletul sa spun ca sunt cu cateva clase peste noi. Acu 400 de ani ii alergam si le dadeam mucu pe-aci, acu le dam bani in tara lor. Speculeaza orice posibilitate de bussines, si pentru o lira stau de fundul tau si te periaza. Spre deosebire de bashinile de la noi si serviciile in scarba, la ei am gasit totul aproape ireprosabil.

   Kusadasi e un oras-statiune, maricel ca intindere. Populatie afisata pe indicator 58.000. Marea arata ca in poze. Am fost de zeci de ori pe litoralul nostru, dar nu am vazut asa culoare. Muntele se contopeste cu marea prin plaje relativ inguste, dar bine organizate. E cald, dar mult mai suportabil ca la noi. Am stat la Hotel Asena. Atentie, stelele lor nu se potrivesc cu ale noastre. Sunt un pic sub standardele europene, dar e relativ curat si serviabilitatea oamenilor sterge multe pacate de-astea. La hotel si prin statiune steaguri romanesti pe langa cele turcesti. Destul de multi o rup chiar pe romaneste, ceea ce nu m-a incantat in mod deosebit. Mancarea e scumpa si cam proasta. Cea servita la all inclusive e la fel de dubioasa. Carnea lor are lacune grave de preparare dpdv european, desi totusi sunt in primele 3 "cuisine" din lume. NU mancati ciorba de burta de la restaurantul cu reclama la ciorba asta in fata, e groaznica :D. Bazarul e bun doar pentru suveniruri, in rest pretul la aur e cam ca la noi (si ei vand la model, nu la gram) si toti striga dupa tine sa te agate. Totul e branduit. Prada, Gucci, Bvlgari etc. Daca vrei o chestie fara pretentii si NEmarcata, nu vei gasi. Toate falsuri, mai mult sau mai putin grosolane. Oborul sau Niro/Europa sunt niste copii rahitici pe langa bazarele turcesti. Toti ne miroseau ca suntem romani,iar unu mi-a zis la un momentdat ca ne recunosc si la negocieri, ca suntem cei mai zgarciti :D . Au un fel de complex in port cu reprezentante Nike, adidas, Versace si altele asemenea. Preturile sunt identice cu cele din Romania si desi au mai multe modele la prima vedere, nu sunt asa misto. La un moment dat mi se luase de negociat si pt o inghetata sau o sticla de apa, dar in majoritatea cazurilor, daca nu negociezi dai mai mult decat face. M-am gandit cu groaza ce inseamna contabilitatea turceasca, ca in general ciuciu case de marcat, bonuri si alte nebunii. Plaja e mult mai ingusta decat cea romaneasca, dar si mult mai civilizata. Am scapat de copii retardati, de cocalari (ma rog, erau cativa bulgari), de muzica aiurea. Vrei sa stai, ai numai sezlonguri, 5 lire pe zi. Si umbrele, tot la 5 lire. Deci cheltuieli constante. Apa e frumoasa, dar atat de sarata ca provoaca voma din cateva inghitituri pt cei mai slabi de stomac, iar la ochi e durere. Partea nasoala e ca si la hoteluri apa e sarata, doar un pic filtrata. Nu facea gelul de dus si crema de ras spuma, pe dinti spalat cu apa plata. Asta a fost de cacat, dar acum na, nu prea ai de ales. E unul din motivele pentru care nu voi mai vizita zona prea curand. Ca distractie, contra cost puteti face safari, scuba diving, parapanta, diverse sporturi care implica o salupa care trage chestii gonflabile, skijet (costa ca in romania), puteti vizita Efes, calcarul de la Pamukkale, Ada Land sau Aqua Fantasy. Eu Am optat pt chestii mai "active", gen scufundari, inot cu delfinii, tobogane de mare viteza prin Ada Land si altele asemenea. Nu am ratat nici faimoasa "Bar Street". O strada plina de cluburi fix unul langa altul. CUM SA RATEZ ASA CEVA, EU?? Strada aia e incredibila, intri din stradute secundare in ea si esti scaldat intr-o mare de lumina alba puternica de la reflectoare. Pamantul duduie efectiv de la bas si e un freamat incredibil. Numai mergand pe strada te apuca cheful de dans. Foarte multe puburi cu specific irlandez, unde se imbata aia ca porcii. Am fost intr-un club turcesc de house. Au foarte multa muzica de club autohtona. Suna bine, dar am fost nefericit ca nu intelegeam ce zice, avand versuri foarte elaborate. Femei LIPSA TOTAL, nici in cluburi nici pe plaja. RAR sa vezi cate una decenta. Turcii sunt cam nefututi si se uita indiscret la europene pentru ca ale lor sunt majoritatea urate. Si barbatii par imputiti (nu toti, evident). Atentie la bauturile energizante, unii au obiceiul sa vanda ceva local pe post de redbull. Al doilea club a fost unul d-asta irlandez. DOAMNE ce orgie era acolo. Femei si barbati beti laolalta, in picioarele goale unii, calare pe canapele sau pe ce apucau. Si adevarul e ca acolo am vazut niste blonde bune de picau. Preturi maricele peste tot. 20 ron redbull, 30+ ron redbull si vodka. Berea Miller e populara, la cam 7 ron.

   Dupa ce am iesit din cluburi, am mers sa mancam (eram insotiti de doi turci) intr-o bomba penala de shaormarie, cu o camera cu gresie 2X3m. Sa innebunesc de nu cea mai buna mancare am mancat-o acolo. O shaorma de pui care semana foarte mult cu asta de-aci, cartof copt umplut cu o groaza de chestii bune (unele neidentificate) si ayran. Am remarcat ca in general mancarea cea mai buna se gaseste aparent in cele mai penale locatii. Nu prea au ei treaba cu igiena sau norme de sanatate, dar parca totusi nu mi-a fost asa frica cum mi-ar fi fost in Romania. Cluburile se inchid pe la 5. Am retinut-o pe blonda aia cu parul lung pana la mijloc, sneakers in picioare si salopeta care dansa extraordinar pe house. O ghiceam britanica, venita la agatat. Atat am retinut in materie de femei, Aia si cu cele doua blonde din irish pub care erau indecent de sexy.

   Parcarea nu e gratis pe langa hoteluri. 5 lire pe zi. Am platit si am plecat inapoi spre casa. Turcia – aceeasi ruta. S-a stricat Fiat-ul, au oprit niste romani cu numere de turcia care ne-au ajutat catre un parc de service-uri la vreo 60 KM de Izmir. Am stat 8 ore sa repare aia masina, ocazie cu care m-am conversat cu un turc ce vorbea engleza foarte bine. Ca sa aflu ca e..trainer de CCNA in Istanbul :) . 259 de euro nota de plata si tira catre Romania. Iar 5 ore in vama, am prins Bulgaria pe noapte. E foarte "creepy" daca e cineva mai slab de inger. Am zis sa o luam pe cealalta varianta, nu pe serpentinele de la Nova Sagora, ci pe la Stara Sagora. Am mers cu GPS-u bine pana la drumul pe munte, care era INCHIS cu bariera. Cica era in lucru si numai bulgarii aveau voie, strainii ciuciu. Paznicul, schilod in carje si beat mort. Varianta era sa ne intoarcem 100 KM si apoi pe serpentine. asa ca am dat 15 euro si un pachet de tzigari si am luat-o pe drumul inchis pe raspunderea noastra. Surpriza, drumul era in lucru, dar departe de a fi  impractibil. Mai ales daca esti roman obisnuit cu gropi si moloz si utilaje pe margine. O fata a inceput totusi sa planga in cealalta masina, deci cred ca pot spune ca a fost cea mai oribila parte din drum. Soferi obositi morti, drum de cacat, peisaj infiorator. SI noi cu camera de filmat, am turnat "In cautarea Elodiei" pe-acolo. Caterinca, glume la noi in masina, uite groapa, nu e prapastia, uite orasul bantuit blah blah vreo 20 KM apoi drum "european" si talpa pana acasa. La pod la Ruse ne-a vazut vamesul cu numere de romania si ne-a facut semn zambind sa ii dam viteza si sa nu mai platim taxa :) . Parca am citit in indemnul lui amabil "hai fugiti in tara, ca sunteti rupti"… La Giurgiu am devalizat un Petrom, am pupat pamantul si apoi fuga inapoi acasa. S-au intors stalpii sectorului 2 acasa…era 2 AM duminica si noi eram plecati de vineri de la 12 PM…

   Atentie daca plecati, sa aveti soferi de schimb. Noi nu am avut din diverse motive, a fost un sofer/masina si au condus mai mult de 20 de ore in linie. Masina in care am calatorit eu a condus "convoiul" – o sarcina in plus, iar soferul nostru a fost extraordinar, a condus impecabil tot drumul, chiar cand ii cadeau ochii in gura de oboseala a mers fara greseala. E si asta o chestie, dar nu stiu daca sunt multi capabili de asa performante la volan.

   Concluzia e ca a fost o experienta interesanta, am luat contact cu o cultura si un popor fundamental diferite de ce e in Europa. Chiar si drumul in sine a fost o experienta pe care nu o voi uita usor. De repetat insa nu il voi repeta, si nici Kusadasi-ul nu il voi vizita prea curand. E frumos o singura data. Plus ca am stran atata sare in mine ca nu cred ca mai mananc un an. Si poate, in postul urmator, si poze, ca tot ma chinui sa pun cateva de vreo 2 saptamani…

{ 22 comments… read them below or add one }

1 bogdan August 12, 2008 at 10:43

Traseul “corect” pentru traversat Bulgaria este Ruse-Razgrad-Targoviste-Omurtag-Elhovo-Lesovo-Hamzabeyli.
Vorbesc din propria experienta din vara asta. De la intrarea in Bulgaria pana in vama Lesovo-Hamzabeyli am facut 4 ore in cap. Plus ca vama este foarte libera si nu stai mai mult de 30 min.

Reply

2 adi August 12, 2008 at 12:44

Bogdan, nu vad nici o legatura intre Lesovo si Hamzabeyli. Pe nici o harta. 🙁 Pare sinistru cand ma uit pe harti. 🙂

Dar, daca ai fost tu pe acolo, probabil e OK.

Vreau sa te intreb: cum e drumul pe traseul indicat de tine? Cum e ultima parte de drum(intre Elhovo si Hamzabeyli)? Abia am gasit pe map24.com un firicel de drum(si asta, intrerupt), sper ca nu e drum comunal, nu? 🙂

Reply

3 AvionarU August 12, 2008 at 12:47

mda, Hamzabeyli e a doua vama prin care se poate trece, insa nu mai tin minte de ce nu am luat-o pe acolo, stiam de traseu dar am hotarat altceva.

Reply

4 bogdan August 12, 2008 at 13:16

Adi, exact retinerile tale le-am avut si eu.Am scotocit vreme de o luna toate forumurile si toate hartile posibile pentru Bulgaria. Am ajuns chiar sa masor latimea soselei de la Lesovo pana la Hamzabeyli pe Google Earth :). Intr-adevar nu apare nici un drum pe harta vama fiind relativ noua, dar drumul este foarte ok, mai scurt decat pe la nova/stara zagora, fara prea multe serpentine si cu unele zone de deal chiar foarte frumoase.

Il recomand cu toata caldura.

Reply

5 ipo August 12, 2008 at 15:06

Drumul spre Kulata (via Sofia), la granita cu Grecia este frumos, treci printr-un defileu interesant unde se face rafting, pe niste viaducturi inalte peste vai impadurite si prin mai multe tuneluri. Daca incercati Grecia cu masina o sa vi se para misto.
Spune-ne mai multe depsre conditii hotel/masa, eu plec pe 24 in Turcia 🙂

Reply

6 AvionarU August 12, 2008 at 16:23

stai la Asena?

Reply

7 Cristian August 12, 2008 at 22:58

Multumesc ca ai impartasit si cu noi experienta ^:)^

La hotel erau toalete turcesti sau europene?

Reply

8 CTI97 August 13, 2008 at 00:37

am citit postul asta de parca ar fi fost tutorial la un joc de tip quest, de alea de pe vremuri .. la faza cu blondele deja imi imaginam Leisure Suit Larry 🙂

Reply

9 ipo August 13, 2008 at 11:04

Nope, eu merg in Kemer, dar ma astept sa fie cam la fel cum ai povestit.

Reply

10 florin August 13, 2008 at 17:13

Daca n-ai poze cu blondele alea tot degeaba.:p

Reply

11 Programare Sociala August 14, 2008 at 16:14

Mersi de informații. Tu chiar “muncești” la un post din ăsta. 🙂

Reply

12 Twiggy August 17, 2008 at 07:00

moama..ce in ce trip m-ai bagat.am crezut ca nu o sa pot sa citesc pana la sfarsit dar ai un stil super smecher de a povesti. too realistic to be ignored. am dat blog cautand protesc pe google, altceva legat de turcia..de fapt..de turci.(whatever……….)
in fine..TARE.

Reply

13 Carcotasu August 19, 2008 at 12:57

Am sa contrazic in 2 privinte: nu am reusit sa ma inteleg cu turcii intr-o benzinarie nici in engleza, nici in germana. Nimic. Cu cifrele a fost simplu ca le-am scris pe telefon pana la urma. Dar eu le-am spus ca vreau sa bag 20 litri si ei mi-au bagat de 20 euro. Si pe urma am stat juma de ora sa seteze casa de marcat cu pompa. Distractie mare. Mie mi s-a parut foarte buna mancarea in Turcia. Recunosc ca am avut all inclusive, dar mancarea a fost perfecta la gust si foarte variata.
Eu m-am simtit super si am sa revin oricand in Turcia cu mare placere.

Reply

14 Oana August 25, 2008 at 12:36

Voi pleca saptamana viitoare pentru 8 zile la Izmir, in cadrul unui proiect european. Avem un program deja realizat, insa as vrea sa stiu ce locuri merita vazute si care sunt obiceiurile pe acolo…in Turcia, in general sau alte lucruri utile. Daca ma puteti ajuta cu cateva informatii, as fi recunoscatoare.

Reply

15 schumitza August 25, 2008 at 17:17

mama ce bine a picat postul asta, si eu o sa plec in Kusadasi pe 18 septembrie. si aveam o curiozitate, peste tot se poate plati si cu euro sau usd? si daca da, ti s-a parut mai avantajos asa sau sa ati avut mai mult lire turcesti. ca nu stiu momentan ce sa iau la mine, si n-as prea vrea sa schimb bani pe-acolo. Noi ne ducem numai 2 fete, sper ca nu e “periculos” din punctu asta de vedere. Daca ai alte detalii din astea organizatorice…contact me, ca evident pe net informatiile sunt putine spre deloc.

Reply

16 Lucian May 8, 2009 at 07:31

Daka a mai fost cineva spre turcia anul asta il rog sa ma sfatuiasca in leg cu drumul prin bulgaria, ce vama se preteaza a fi folosita, eventual daka in vama respectiva se poate face plinul la masina (daka se poate la pret de bg, nu te tr…).Va multumesc anticipat.

Reply

17 Costin1968 January 1, 2011 at 14:39

Omule, am fost in Kusadasi in 2008, de fapt un circuit prin Turcia cu masinile,descriera ta … mai mult ca perfecta, ce baie de adevar dupa noianul de minciuni zaharisite in scop de reclama proasta la turismul otoman.Sincere Felicitari!Mai vreau sa citesc descrieri de-ale tale!!!

Reply

18 Nova Sport September 16, 2011 at 00:30

Hey, i know, cum a fost la turci – AvionarU`s Blog can be better than this? I can’t stop reading about cum a fost la turci – AvionarU`s Blog.

Reply

19 Jane Lettinga December 10, 2012 at 01:44

WOW just what I was looking for. Came here by searching for %meta_keyword%|

Reply

20 Ursitoare Ploiesti Prahova February 23, 2014 at 04:32

This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader
amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
Too cool!

Reply

21 Security routers July 20, 2014 at 01:38

I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else
encountering problems with your blog. It appears like some of the text on your content are running off the screen. Can somebody else please comment
and let me know if this is happening to them too?
This may be a problem with my web browser because I’ve had
this happen previously. Cheers

Reply

22 service masini de spalat August 8, 2014 at 08:37

Link exchange is nothing else however it is just placing the other
person’s blog link on your page at suitable place and other person will also
do similar for you.

Reply

{ 1 trackback }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: