O lista de intamplari reale prin care am trecut, unele amuzante, unele din categoria “wtf”. Asta ca sa ne mai distram.
- intr-un apartament de 180.000 euro (4 cam duplex) nu am putut sa ma asez pe WC din lipsa de loc. Agenta a ramas muta si amuzata si a zis ca o sa verifice de curiozitate peste tot de-acum inainte cum sunt asezate vasele de WC.
- intr-un apartament la rosu m-am certat cu un agent care sustinea ca dimensiunea camerei e cu 2 mp mai mare. Cearta s-a rezolvat cand am scos ruleta. Camera era mai mica decat in plan.
- cel putin 5 agenti mi-au spus sa ma grabesc la anumite apartamente, ca se dau repede. Toate cele 5 apartamente sunt inca la vanzare, 4 luni mai tarziu.
- multe blocuri noi nu au proiectat spatiu pentru depozitarea gunoiului si nici loc ramas sa pui niste pubele
- intr-un bloc la parcarea subterana nu am putut sa deschid usa sa cobor din masina (si nici vreo alta usa), dupa ce am parcat perfect intre linii pe un loc de parcare.
- Agentii imobiliari sunt foarte surprinsi de intrebari gen orientarea apartamentului/ce tip de cablaje sunt/cat costa intretinerea in medie pe un an in blocurile pe care le-ati predat deja complet/unde pot vedea cartea tehnica a imobilului/care e regimul maxim de inaltime din zona asta s.a.m.d. Pe unii i-am intrebat daca sunt niste intrebari deplasate si mi-au raspuns amabil ca nu, doar ca nu au mai avut clienti care sa intrebe asa ceva si drept urmare nu au datele disponibile.
- La un ansamblu (semi)central, doua turnuri erau la distanta de cam 3 masini in linie, unul facand umbra aproape toata ziua celuilalt. Cand am intrebat agentul ce trebuie sa fac sa vad si eu soarele de 100.000 de euro, mi-a zis senin si sincer “Pai va luati de la etajul 7 in sus”. un apartament de 70mp costa 110000 euro si un loc de parcare 10000.
- Am fost la o vizionare intr-un ansamlu imobiliar mai la marginea orasului (zona Policolor), mai erau o gramada de agenti cu alti clienti pe-acolo si se salutau si strigau intre ei “hai ca am dat 3 azi”/ “hai ca poate dau si eu 1”. Cred ca majoritatea clientilor de-acolo veneau cu credit. Ansamblul era langa adapostul de caini al primariei si asfaltul se termina 100m mai incolo (unde era un cartier de vile…). Ansamblul era la rosu, se mergea pe pungi si scanduri prin noroaie si cu lumina de la telefoane. A fost o experienta “eye opening”.
- M-am ratacit in zona Titan 1 Decembrie – Trapezului – Policolor intr-o noapte, pentru ca desi sunt zeci de turnuri construite si locuite acolo, nu exista nici un bec de iluminat public.
- Am vazut intr-un ansamblu la rosu un muncitor care urina pe un perete interior dintr-un viitor apartament. In alt apartament la parter am vazut un rahat intr-un colt.
- Am vazut la Eroii Revolutiei doua blocuri lipite efectiv unul de altul, si cu o “scobitura” intre ele in dreptul geamurilor de bucatarie (se numeste intr-un fel solutia constructiva, dar apartamentele costau peste 1200 euro/mp)
- Am vazut caramizi crapate in blocuri la rosu si fierbeton stramb, cu finalizare in primavara 2018. Blocurile respective sunt in prezent in totalitate vandute.
- Un agent mi-a explicat senin ca 2km ii faci in maxim 10 minute de mers normal (era vorba de distanta pana la metrou)
- Un agent mi-a spus senin ca pretul e peste media zonei pentru ca primaria va trage utilitati si asfalt in 3 luni in zona respectiva (apartamentele erau “la cheie”)
- Un agent s-a suparat ca i-am cerut planul apartamentului pe care il vindea. Pentru ca nu il avea, am refuzat vizionarea. Mi-a zis “nu inteleg ce va trebuie, ca oricum il vedeti la vizionare si va hotarati atunci daca va place”
- In multe apartamente noi nu exista spatii de depozitare si toti se uita ciudat la tine cand ii intrebi “eu unde pun aspiratorul?”
- Multi agenti iti cer de la obraz bani fara sa poata sa spuna exact ce fac de ei, si aparent nu au nici o problema cu asta.
- Toate apartamentele noi sunt perfecte pana incepi sa arati cu degetul probleme, moment in care ti se spune direct “da, dar nu conteaza ca oricum se vand”
- Apartamentele construite pentru patura sociala “medie/middle class” sunt in proportie de 95% facute cu minimul necesar si legal la suprafete si finisaje, dar aproape toata lumea pare sa creada ca sunt “lux”.
- Mai nimeni nu ia in calcul detalii de vecinatati si infrastructura, in afara de apropierea de metrou si autostrada.
- Nimeni nu iti poate da parametri tehnici de executie, in afara de cel care a proiectat efectiv. In rest, nici agentii, nici dezvoltatorii nu au nici o treaba.
- Ramane un mister pretul afisat cu TVA separat. Intr-un fel e bine, te obliga sa calculezi si oricum nu prea stie lumea cum se face.
- Un agent mi-a propus sa renunt la doua locuri de parcare, ca sa ma incadrez in suprapretul dezvoltatorului, ca oricum “zona e libera si poti parca pe strada”. Asta ca idee despre ce inteleg unii prin “negociere”.
- Aroganta agentilor e incredibila, dpdv statistic cred ca 30% te trateaza ca pe un sclav.
- La o tranzactie cash, niste oameni dintr-un sat din Giurgiu au venit cu pungile de bani si au stricat masinile de numarat bancnote din banca. Motivul: banii erau plini de pamant.
- Intr-un apartament de 125.000 euro dadeai din baie direct in living.
- Intr-un apartament de 120.000 euro nu exista loc fizic pentru cel putin doua electrocasnice mari (frigider si masina de spalat)
- La un bloc facut acum 2 ani tencuiala era cazuta/crapata/daramata de vreme. Pretul era peste media pietei si nu avea alte avantaje specifice.
- De la un apartament de la etajul 1 intr-un bloc din Eroii Revolutiei puteai sa tragi lejer cu mana de o gramada de cabluri intinse intre stalpi pe strada.
- Intr-un apartament de 165.000 duplex 4 camere, singura solutie gasita pentru accesul in mansarda era o scara retractabila care cadea in sufragerie.
- Exista apartamente vandute ca ultra-lux, de 55mp (2-3 camere in suprafata asta), dar cu terase de 100mp, in marginea oraselor. As fi inteles asta daca erau in centrul orasului.
- Am nimerit o tipa la o agentie imobiliara mare, cu titlul de “manager de proiect”, care a discutat cu mine minim 10-15 minute de fiecare data la doua targuri imobiliare diferite, mi-a luat telefonul, mailul, preferintele mele imobiliare si nu am mai auzit niciodata de ea. Sunt convins ca este prezenta la fiecare targ imobiliar. Intamplator am dat de un coleg de-al ei la o alta vizionare si i-am spus, a ramas trasnit, mi-a zis ca tipa e om de baza acolo, fara ea nu s-ar vinde nimic.
- 95% din agentiile din piata nu ofera servicii de “real estate” adevarate, doar vanzari-inchirieri. Toti zic in schimb ca ar prefera clienti educati si care sa inteleaga “cum merge treaba in imobiliare”.
- Pe un subiect fix dat, 5 agentii au avut 3 povesti diferite.
- Un ansamblu rezidential avea o latura (cu balcoane si geamuri) construita la cativa metri de o vila. Am aflat ca vila e a unor tigani lautari carora le plac petrecerile si care acum se judeca cu dezvoltatorul. Chiar imi placea un apartament pe alta latura in blocul ala, am zis pas.
- La un ansamblu rezidential din spate de la Auchan Titan, 2 tigani mi-au tras de portiere la masina, in timp ce eram in ea cu motorul pornit (erau incuiate). I-am urmarit un pic si am aflat ca pe strada din spatele complexului e plin de tigani cu gratare pe sosea, scandal etc. Pretul/mp era peste medie acolo.
- Lumea inca considera ca zona Floreasca/Pipera/Aviatiei e maxim lux, iar mai nou se extinde si catre Tei/Bamboo. Aparent nimeni nu vede ca e blocata.
{ 16 comments… read them below or add one }
De ce se da pretul fara TVA: conf. legii poti cumpara doar o singura data cu tva de 5%. Daca esti casatorit e valabil pentru ambii soti. La achizitie se da declaratie notariala ca nu ai mai beneficiat niciodata de 5%
ai dreptate in ceea ce spui la partea legala, insa realitatea de care m-am lovit in piata nu se potriveste cu motivatia oferita de tine.
Salut, numele meu e Iulian, sunt cetățean al internetului și vreau să ți mulțumesc pentru efortul depus pt ghid + bonus.
Sa traiesti, faraoane!
Multumim frumos inca odata pentru ghid!
Pana la urma in ce cartier ai luat? Bloc nou sau “sh”?
Vitan/Mihai Bravu, bloc nou (am spus ca are doua locuri de parcare si ca nu exista locuri de parcare la blocurile vechi 😉 )
Cat timp a durat cautarea ?! ;)
Si eu as vrea sa stiu ce ai ales in final!
Era bine sa zici si numele ansamblurilor in acest ultim post!
– 4-5 luni cat am muncit intr-un program mai haotic + 6 saptamani cand am dedicat mai mult timp subiectului.
– nu am spus numele partial pentru ca nu imi mai aduc aminte de toti in detaliu si mi-e sila sa mai caut iar, apoi pentru ca nu am vrut scandal public. Le pot mentiona in privat, la cerere.
Esti cel mai tare om din galaxie pentru ghidurile astea, dar mai ales pt acest Bonus. Ar trebui sa facem toti front comun si sa dam share cat mai mult acestei pagini. Pana cand se mai trezesc oamenii si ajung sa citeasca si agentiile.
La noi in tara chiar se dau bani degeaba agentilor; in 99% din cazuri. De constructiile in sine, nu are rost sa zic ceva pentru ca ai zis tu.
Zi buna sa aveti!
La ce te referi cand spui “zona blocata”? Zona aglomerata – trafic intens sau cum..
aglomerata/sufocata/poluata
Daca tot m-ai mentionat intr-un articol vin si eu cu un bonus:
Conform cu legea locuintei trebuie sa existe spatiu de biciclete. Conform cu normativele privind siguranta la incendiu pentru orice garaj cu mai mult de 9 locuri de parcare sunt necesare masuri speciale de protectie la foc pe care le-am vazut luate in maxim 50% din cazuri. Cautati despre blocul din Arabia Saudita care a ars din cauza garajului si o sa va garantez ca o sa fiti mai atenti la asta. Apropo, sunt curios daca la blocul tau nou sunt respectate masurile de siguranta la incendiu…ai zis ca ai 2 locuri de parcare..
Salut Cătălin! Da, cred ca sunt făcute (nu stiu in detaliu normele, uite asta e un aspect care mi-a scapat). Știu ca au venit cei de la ISU (cred), au dat aprobari pe diverse și au cerut chestii extra pe care constructorul le-a făcut între timp, sau le va face.
Si pe la Colectiv au fost cei de la ISU si au dat toate aprobarile, nu?
Salut.. interesant ce ai scris.
Lucrez in Imobiliare si pot sa aprob cam tot ce ai scris!
Plus ca sunt eu, care lucrez in domeniu, oripilat ce povesti aud despre alti agenti…
Problema este ce nu vor sa invete, si nici nu sunt educati,
Agent imobiliar nu este o meserie usoara, dar este placuta, facand putin abstractie de bani ( pe care-i incasezi daca muncesti).. are multe pct forte. Dar sa ajungi la ele, trebuie educatia multa si lunara, in fiecare luna si trimestru inveti ceva… ceea ce multi nu sunt de acord!
Cat despre ansambluri.. noi am refuzat cateva la colaborare, pt calitatea constructie si mai ales pt cablurie electrice de pe paliere – unde erau la fel ca cele de la priza din casa ( nasol).
Succes in noua casa.
{ 2 trackbacks }