din seria “stiati ca”…

by AvionarU on 12 July 2007

…astazi va prezint pe scurt sistemul de audit/preinstall la Windows XP si Vista.

ce inseamna audit mode poate va intrebati?! este o jmekerie conceputa de Microsoft pentru partenerii care vind sisteme pre-asamblate si preinstalate cu Windows + Softuri. ideea e destul de simpla la baza: producatorii au o linie de productie de N calculatoare (identice in general). unul din calculatoare se “prepara”. se numeste generic “Master”. procedurile sunt similare cu instalarile de windows pe care le facem noi acasa, pe “curat”. se partitioneaza hardul, eventual si partitie de recovery ascunsa, se instaleaza un windows, toate driverele, softurile bundle pe care le ofera producatorul, antivirus, programe de dial-up pt net si tot asa. totusi, cand clientul ia calculatorul din magazin, il duce acasa si il porneste, primeste interfata clasica de setup de la sfarisitul instalarii proaspete de windows. adica trebuie sa seteze keyboard layout, timezone, language, currency, username si parola, numele calculatorului, reteaua si toate celelalte maruntisuri stresante care te obliga sa te ridici din pat acasa.

dupa ce se fac setarile astea, userul poate utiliza sistemul de operare. insa surprinzator pentru unii este faptul ca desi instalarea pare proaspata (neterminata), pe desktop ii apar N softulete (unele de kkt altele mai utile), ii porneste un antivirus, se conecteaza automat la net. cum se face?

dupa o instalare de windows curat pe calculatorul “Master” producatorul intra in Audit Mode. cel mai simplu mod de a face asta e prin rularea in CMD a “sysprep.exe /audit /reboot ” . Audit Mode ajuta producatorul sa instaleze foarte multe chestii in foarte scurt timp, de obicei automatizat cu un .bat sau un soft adiacent. in Audit Mode restrictiile de windows nu sunt valabile (de exemplu UAC in Vista), se comporta ca un cont de admin cu drepturi deppline. dupa ce se termina instalarea tuturor chestiilor, calculatorul se “resigileaza” prin linie de comanda sau folosind utilitarul grafic oferit de windows in audit mode (o fereastra cu cateva optiuni ca sa nu mai stai sa scrii parametrii de mana). computerul “resigilat” curata registry de urme vizibile, contul admin folosit pentru instalari si customizari dispare si totul in general se curata de “urme”. raman insa softurile instalate si customizarile.

clientul cand ajunge acasa “desigileaza” calculatorul si e pus sa isi seteze optiunile de care am vorbit mai sus. acest proces se numeste OOBE (Out-Of-The-Box-Experience) si este rezultatul direct al sysprep-ului. se poate activa si fara trecerea prin audit mode prin comanda “sysprep.exe /oobe /reboot” direct in orice desktop de windows. de asemenea acest OOBE este destul de vesatil. se poate configura un fisier de raspuns in care sa se specifice ce ecrane de optiuni sa apara utilizatorului. de exemplu producatorul poate scoate ecranul de “insert windows cd-key” sau poate adauga language packuri ca apoi userul sa isi aleaga limba in care sa fie sistemul.

imaginea obtinuta cu cele de mai sus pe calculatorul Master se salveaza, existand apoi multiple optiuni de deploy pe “banda rulanta” in productie. interesant e ca practic un producator mai “ghidush” poate sa rupa un calculator in doua apoi sa il resigileze si tu cand ajungi acasa sa zici ca e nou. probabil nu se intampla asa ceva, dar e o optiune :)

nu stiu daca in Romania se foloseste asa ceva, insa prin europa e foarte raspandit sistemul. de-asemenea, are destul de multe chichite si comenzi, depinde de cate variabile trebuie controlate. descrierea de mai sus e cea mai “light” pe are am putut sa o fac.

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Hacky Maximus July 13, 2007 at 10:41

Interesant! Bine c-am trecut la Linux de ceva vreme 😀

Reply

2 CIPRIAN February 21, 2010 at 22:09

AM VRUT SA INSTALEZ GOOGLE CROME SUB WIN 7 BUILD 7600 SI AM PRIMIT O EROARE CA PC-UL SE AFLA IN AUDIT MODE.AM URMAT PASII:
Start> Run.‘regedit’ enter. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\StateImageState Select Modify.Delete the value and Click OK. AM REUSIT INSTALAREA DAR ACUM CUM RAMINE CU REGISTRUL? RAMANE ASA CU AUDITUL OPRIT SAU TREBUIE REACTIVATA CHESTIA ASTA? DACA AR TREBUI REACTIVAT AM NEVOIE DE VALOAREA RESPECTIVA CARE ERA SCRISA IN REGISTRU PT CA NU MI-O MAI AMINTESC.SPER CA MA VA AJUTA CINEVA…..

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: