Vista tricks

by AvionarU on 21 April 2008

am avut unele deosebite mai demult, sa zic ceva si despre cele "lumesti":

1. una enervanta care se mai intampla: eroarea Access Denied la anumite foldere gen Local Settings, Application Data, Documents and Settings:

   – click dreapta pe folderul in cauza > Properties > Security > butonul Advanced > Owner > butonul Edit > in casuta "Change owner to" selectati contul vostru de Windows > bifati "Replace owner on subcontainers and objects" > Apply > Yes > Ok pana se inchid toate si gata.

2. cateodata ati avea nevoie de ceva mai mult spatiu pe o partitie pentru un film sau joc sa zicem. pe alta partitie aveti insa spatiu liber. sau poate pur si simplu impartirea gandita mai demult nu mai e valabila. nu-i asa ca ar fi urat sa instalati un manager de partitii doar pentru o operatiune banala de resize? e, Vista stie acum sa faca resize singur la partitii.

   – click dreapta pe My Computer> Manage > Disk Management > click dreapta pe o partitie >  Shrink pentru micsorare sau Extend pentru marire. atat.

3. prin setarile implicite, Vista nu permite accesul pe retea fara parola. pentru a schimba aceasta optiune si pentru a scapa de fereastra cu "username/ password" la orice accesare de calculator in retea se fac urmatorii pasi:

   – Start > Run (sau casuta de Search in meniul de Vista) > scrieti gpedit.msc > Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options > dublu click pe Accounts : Limit local account use of blank passwords to console login only > dezactivati optiunea.

4. unii useri opteaza pentru alte browsere, lasand Internet Explorer la o parte. totusi, setarea "Make XXXX my default browser" nu merge intotdeauna si e exasperant pentru tabieturle unora. cum se face, the hard way:

   – Start > Control Panel > Programs >  Default Programs > click pe Set your default programs > alegeti Browsersul alternativ din lista >  click pe "Choose defaults for this program" > la Protocols selectati HTTP (.htm, .html daca doriti) > Save.

   – the hardcore way (daca de exemplu nu aveti browserul preferat in lista de mai sus): Start > Run > "regedit" > HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Shell\Associations\UrlAssociations\http\UserChoice > din IE.HTTP schimbati in Firefox.Url sau ce browser aveti voi. nu trebuie nici macar restart. pam pam!

5. la unele distributii de Vista (nu stiu daca la toate), butonul de Power din meniul Start nu opreste implicit calculatorul, ci il trimite in sleep sau ceva de genul asta. pentru multi ar fi mai util ca butonul ala sa faca altceva decat setarea implicita (de exemplu shutdown in loc de sleep). cum se poate controla:

   – Control Panel > System Maintenance > Power Options (pentru Default View in Vista)  SAU Control Panel > Power Options daca e "Classic View" apoi > change plan’s settings > change advanced power settings > Power buttons and lid > Start menu power button > alegeti Sleep/Hibernate sau Shutdown > Apply > Ok.

   variatie: daca butonul de ShutDown lipseste din diverse motive, il puteti reactiva in cel mai usor in felul urmator:

Start > Run > gpedit.msc > User configuration/ Administrative Tools > Start menu and Taskbar > in panoul din dreapta dubluc click pe "Remove and prevent access to the Shutdown, Restart, Sleep and Hibernate commands > dublu click pe "Disabled" > apply/Ok.

6. multe programe folosesc folderul "Documents" ca locatie implicita pentru download, salvari si tot felu de fisiere depozitate aiurea. ca sa nu faceti backup la folder la fiecare format (sau sa uitati, asa cum am facut eu…), puteti schimba locatia pe o partitie de date mai sigura:

   – creati folderul unde vreti sa mutati datele din Documents. Start > click dreapta pe My Documents > Properties > Location > click pe Move si alegeti directorul nou creat pe cealalta partitie.

7. vreti sa schimbati product-key-ul de Vista dupa instalare, din diverse motive (hihihi…). e simplu:

   – in meniul standard de Vista, scrieti in casuta de Search "cmd". in lista cautarii care apare, click dreapta pe "Command Prompt" si alegeti "Run as administrator". in fereastra deschisa scrieti "slmgr.vbs -ipk [product key nou]".

   pentru activarea cheii dupa reintroducere, se foloseste comanda "slmgr.vbs -ato"

Bonus: puteti transfera foarte multe programe si setari aferente de pe vechiul calculator cu XP (SP2) pe noul calculator cu Vista preinstalat. le legati in retea, downloadati Windows Easy Transfer Companion, instalati pe ambele calculatoare, urmati instructiunile de pe ecran. O lista cu programele suportate oficial (peste 100 mai populare), explicatii si limitari gasiti aici

windows, IT, vista, tricks, software, microsoft

{ 4 comments… read them below or add one }

1 dan April 21, 2008 at 19:02

de obicei nu comentez pe bloguri… decat pe cel al prietenei ptr ca se bucura cand primeste multe comentarii…

anyway, voiam sa te felicit ptr blog. Imi plac posturile ptr ca sunt amuzante, simpatice, usor de digerat, excelente ptr a te deconecta/delecta dupa o zi de munca.

spor in continuare,
dan

Reply

2 yepu November 8, 2008 at 18:08

am o intrebare. cum pot sa fac partitie la vista daca il am deja instalat am incercat cu partition magic 8 , dar nu mere pe vista

Reply

3 diana January 5, 2009 at 22:08

In primul rand an nou fericit si felicitari pentru blog.
As avea o intrebare. Am doua laptop-uri LG care ambele au Vista. La unul dintre ele am facut o conexiune share-uita pentru a putea avea internet la ambele. Problema e ca nu se vad in reteaua locala si internetul nu functioneaza decat pe cel unde e conexiunea share-uita. Ai putea sa imi dai un sfat pentru a rezolva problema?
Merci anticipat.

Reply

4 Jerrica Renzulli September 7, 2011 at 14:20

salut. te intereseaza un schimb de linkuri?

Reply

{ 1 trackback }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: