Carpatica Asigurari nu plateste daune RCA

by AvionarU on 25 March 2013

Scriu chestia asta doar pentru ca am vazut subiectul abordat pe un blog mai mare. Intamplarea nefericita a facut ca in Decembrie, in preajma sarbatorilor, una din masinile din “familie” sa sufere un accident.
Cum a fost: La iesirea pe autostrada A1, exact la aceasta bifurcatie, un sofer de BMW X5 (cum altfel) s-a hotarat sa ii satisfaca capriciul amantei sale de 20 de ani, plimband-o un pic la outlet-ul din zona. Problema e ca pana s-au hotarat deja apucase sa intre pe breteaua autostrazii (dreapta), asa ca s-a gandit sa dea un pic cu spatele si sa o ia pe cealalta ramura…fara sa se asigure in oglinzi. S-a oprit pe capota masinii prietenei mele (BMW, cum altfel :D ).

Omul foarte serviabil si politicos, si-a cerut scuze, am facut constatare amiabila si tot ce trebuie, ba chiar a zis sa puna numele sotiei sale, pentru ca a ei era masina si sa nu ii facem probleme acasa. Nimic de reprosat, RCA-ul era legal si valabil.
Si ajungem la Carpatica, unde am fost programati la 2 saptamani dupa incident, la service-ul din spatele Kaufland Mihai Bravu. Sa va zic ca trebuie sa se duca ambii soferi, cu ambele masini? La asiguratorul meu nu cere asta. Au facut poze, totul in regula, mai trec 12 zile in loc de 10 cat au zis ei, sunam noi si ni se comunica respingerea dosarului, “asteptati raspunsul prin posta”. Motiv “Dinamica accidentului nu corespunde cu cele declarate de partile implicate” – chestia asta fiind debitata de unii de la Sibiu (sediul central), pe baza pozelor facute la Bucuresti. Am depus contestatie, dar oamenii sunt de o indiferenta fantastica la sediul lor de pe Bd. Unirii. Ne-am rugat de 4 ori de ei sa ne dea numar de ordine scris la contestatie, au avut de obiectat/taraganat la absolut orice document oficial pe care il ceream si intentia vadita era de “lasati-o moarta”. Daca ii intrebi ce poti face in continuare, iti raspund sec “dati-ne in judecata!”. Nu iti spun ca de fapt trebuie sa depui contestatie la ei, sa iti raspunda oficial, apoi sa depui reclamatie la CSA (merge si pe net), sa astepti de la aia raspuns, apoi sa iei avocat, sa trimita o cerere de reconciliere si daca dupa toate astea nu si nu, atunci instanta, unde poti primi termen de N luni pana la judecata. Timp in care tu ai masina lovita si nu te poti folosi de ea. La un moment dat unul de-acolo a zis ca…”sa veniti dumneavoastra cu mai multe dovezi, video ceva” – pe bune?
CSA-ul nu te ajuta deloc, ei zic ca nu au autoritatea necesara pentru a contesta expertiza tehnica. Adica mai pe scurt, cale intinsa catre abuzuri. Carpatica Asigurari (si inca vreo 2-3) da refuzuri pe banda rulanta, folosind tertipul “Consideram ca dauna nu corespunde cu ce ziceti” care nu se poate contesta decat in instanta, cu expert autorizat. Si desi normal este sa urmezi calea asta, dureaza de la 6 luni in sus, plus bani, plus timp pierdut. Daca nu e dauna imensa/totala, majoritatea prefera sa isi repare masina singuri de banii aia si sa isi vada de viata. Lucru pe care l-am facut si noi, in valoare de aprox 4000 RON, adica un tarif de avocat pt chestii de-astea.

Lectii invatate:
1. Daca aveti vreun accident auto in care vinovatul e asigurat RCA Carpatica Asigurari, refuzati constatarea amiabila si mergeti la Politie. Aparent foaia de la agent e singura modalitate prin care pot fi obligati sa plateasca fara probleme.
2. Daca imprejurarile accidentului sunt atipice, refuzati orice constatare amiabila. In situatia de mai sus e cam greu de crezut ca un sofer poate fi atat de prost, chiar daca declara in scris – asiguratorul se va folosi de asta.
3. Daca vreti sa luptati impotriva sistemului, ori aveti sanse minime, ori dureaza prea mult.
4. Fara tupeu si gura mare, cei de la Carpatica te flituiesc imediat. E ca un fel de bisinta la Obor, daca arati a smecher, e ok. Daca ai fata de fraier, ghinionul tau.
5. Legea nu prea protejeaza victima, asa ca nu va bazati pe asta.
6. Daca iti iei masina de 40.000+ euro si ai cea mai ieftina asigurare RCA de pe piata, esti intr-adevar un cocalar prost. Valabil in orice situatie daca principiul tau e “iau RCA-ul cel mai ieftin, ma doare in cur de ala pe care il lovesc, sa faca ce-o vrea, sunt acoperit legal”. Genul ala de insi care au “bolizi”, dar nu au bani de inmatriculare sau cauciucuri noi la ele.

Ca o comparatie, un exemplu despre cum m-a tratat asiguratorul meu de CASCO, la care am sunat dupa ce m-a lovit un taxi asigurat la Carpatica. Mentionez ca am sunat la asiguratorul meu CASCO pentru ca nu stiam atunci la cine altcineva sa cer informatii. Nu am sunat pt acoperirea daunei sau ceva. Conversatia a durat cam 5 minute si a fost ceva de genul “Unde e asigurat cel care v-a lovit?”/”A, Carpatica? Atunci va putem ajuta noi, deschidem un dosar cu regres, va reparam noi masina si luam banii de la ei dupa aia. Nu va afecteaza scorul la bonus malus si va scutim de o bataie de cap, cei de la Carpatica sunt cam…problematici”. Asta e unul din motivele pentru care in fiecare an imi fac CASCO la UNIQA. Nu e cel mai ieftin, dar esti tratat normal.

In concluzie, nu recomand Carpatica nici dusmanilor, confirma intr-adevar ca e o firma de apartament…mai ales cu politici interne retardate gen asta de-aici., dar din nefericire romanul casca gura la pret si…atat.

{ 23 comments… read them below or add one }

1 Vlad March 25, 2013 at 15:30

Asirom face exact la fel, “dinamica sufletului…”. Inca ma judec cu ei, la doi ani jumate dupa ce o tanti n-a stiut ce inseamna semnul ala in forma de triunghi cu varful in jos. Dar asta pentru ca am avocat in familie, altfel probabil renuntam de mult.

Amiabila nu mai fac ever, indiferent de dauna/asigurator. Si e cam trist ca pe cel care face contraexpertiza, numit de tribunal, il buseste rasul de fiecare data cand vede masinile. La a mea a stat 2 minute, si-a facut pozele care-i trebuiau si-a zis ca nu-i nimic de discutat, e magarie de-a asiguratorului.

Reply

2 Znuff March 25, 2013 at 18:05
3 AvionarU March 25, 2013 at 18:46

Vlad, ai patit-o si tu? ­čśÇ

Reply

4 Adrian Pusca April 4, 2013 at 12:20

:D Subiect mediatizat destul de mult pe blogurile din Romania. Am avut si eu un caz asemanator ca cel descris de tine in articol, in care esti lovit de o masina asigurata la carpatica si tu asigurat casco la uniqa. La mine au fost alte 2 societati implicate si cam tot asa s-a derulat.

Reply

5 Stefan April 29, 2013 at 08:38

Din ce stiu eu treaba se face in felul urmator:
Ai dauna la masina. Cel care e vinovat are asigurare la Carpatica. Primul lucru care il faci e sa NU inchei amiabila, ci sa chemi POLITIA!
Procesul verbal de la politie, necontestat, are titlu EXECUTORIU si este acceptat in instanta fara drept de apel. Se pot face cate expertize tehnice se vor, in instanta pierd. Si nu ma refer ca pierd in 2 ani sau ca se taraganeaza dosarul, pierd in 3 maxim 4 infatisari.
Dar sa continuam.
Ai procesul verbal de la politie si autorizatia de reparatii emisa de politist (pe care trebuie neaaparat sa il rogi sa scrie pe autorizatie “Si alte avarii ce nu pot fi constatate la locul faptei”). Cu acestea, impreuna cu declaratiile de la politie (ti le faci xerox), copie dupa asigurare, copie dupa buletin, permis, talon, te prezinti la centrul de daune din orasul tau.
Acolo ti se va intocmi dosar si ti se vor face poze la avariile de la auto.
Mare atentie totusi: pe foaia de constatare (unde se trec reperele avariate) , conform legii, OBLIGATORIU sa scrie inspectorul de daune metoda de reparatie aferenta ( i = inlocuire, R=reparare, iar la R sa scrie timpul de reparare; o ora de manopera inseamna 100 de minute, este o ora tehnologica).
Foaia aceea ramane la voi impreuna cu o alta autorizatie de reparatie emisa de inspectorul de daune pe care (in coltul din dreapta sus) este trecut numarul dosarului: RA 1234 XX 13 (RA = RCA, 1234 = nr dosarului , XX = codul judetului, 13 = anul).
Cu foaia pe care sunt trecute avariile puteti merge la orice service doriti (in lege nu este stipulat ca esti obligat sa mergi la service-ul cu care au ei parteneriat si care de obicei sunt niste bombe, dar doar in cazul RCA) si sa cereti deviz de reparatie. ATENTIE: sa fie strict pe reparatiile trecute pe foaie, iar eventuale alte constatari sa fie trecute pe o alta foaie, sa fie chemat inspectorul de daune si sa fie trecute pe un PROCES VERBAL DE SUPLIMENTARE (au ei formular).
Cu devizul depus la ei (cu numar de inregistrare), in 15 zile trebuie efectuata plata.
Problema la toata aceasta treaba este urmatoarea:
1. Cand vi se deschide dosar de dauna veti primi o foaie pe care scrie ca, conform legii, carpatica are dreptul sa faca investigatii in vederea stabilirii vinovatiei timp de 3 luni. Asta inseamna ca dupa cele 3 luni au 15 zile sa faca plata, asta daca nu s-a gasit vreun motiv sa vi se respinga dosarul.
2. Daca vi se respinge dosarul si aveti totusi PV de la politie, plata o veti face din buzunar si banii ii veti recupera dupa castigarea procesului. Nu va speriati, primiti si dobanda.
3. Daca autoturismul avariat este nedeplasabil, in Ordinul CSA este stipulat ca se poate inchiria un alt autoturism pentru acea perioada cat sta in service, de la aprobarea dosarului pana la reparatia efectiva a autoturismului, iar suma este suportata de asigurator. Conditia este ca masina inchiriata sa fie din aceeasi clasa cu cea pe care ati detinut-o.
4. Cel mai important lucru este sa va documentati. Tineti cont ca sunt obligati sa respecte Ordinul CSA deci puteti sa il gasiti frumos pe net si sa il conspectati. Articolele importante din Ordinul CSA in vigoare (ultimul la ora actuala este 14/2011 completat prin 22/2012) sunt:
Art. 26: ce sunt obligati sa despagubeasca.
Art. 27: ce nu despagubesc, si care sunt cazurile in care nu se despagubesc daunele
Art. 28: In cazul in care este culpa comuna
Art. 33: O sa incerce sa va bage pe gat ca trebuie sa fie si asiguratorul prezent in momentul in care vi se deschide dosar de dauna, altfel nu se poate. Nu este adevarat, nu este specificat nicaieri acest lucru. Intr-adevar, ii ajuta pe ei sa miste dosarul mai repede, dar nu este problema pagubitului.
Art. 36: este articolul care ii permite Carpaticii sa faca investigatii timp de 3 luni de zile. Cititi-l cu atentie, mai ales punctul 6.
Art. 37: va indreptateste la plata unor penalitati din partea Carpatica Asig.
Art. 38: Mai ales punctul 2.
Art. 39: Pentru cei care au CASCO si vor sa isi repare autoturismul pe CASCO in loc de RCA
Art. 40: Punctul 4 se refera la suplimentarea constatarii.
Art. 41: Ce scriam mai sus, trebuie sa vi se inmaneze documentul de constatare al pagubelor (Nota de constatare) completat la toate rubricile.
Art. 42: In cazul in care s-a efectuat deja reparatia inainte de a merge la asigurator (La carpatica)
Art. 43-48: Modalitatea de calcul al despagubirii (sa nu va fure daca elementul nu se poate repara si ei totusi dau la reparat). Articole foarte importante.
Art. 50-54, 58-61: In caz de dauna totala, modalitatea de calcul este stipulata in aceste articole.
Art. 64-65: Cand si cum se face plata.
Ordinul CSA il gasiti la http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_27080/Ordinul-CSA-Nr-14-2011-punerea-in-aplicare-a-Normelor-privind-asigurarea-obligatorie-deraspundere-civila-pentru-prejudicii-produse-prin-accidente-de-vehicule.html#axzz2RpOhRfof
Totodata, ce am observat ca se practica in “sanul” Carpaticii este:
Se aproba dosarul, se calculeaza o suma, se cere un cont al pagubitului. Suma calculata nu acopera valoarea daunei. Banii se trimit in contul pagubitului. Daca pagubitul nu merge sa depuna o declaratie prin care sa specifice ca nu este de acord cu suma primita in termen de 30 de zile, este considerat accept tacit si nu mai are dreptul sa ceara mai multi bani. Deci atentie si la treaba asta.
Ar mai fi multe de zis, dar cred ca cel mai bine este sa nu semnati nimic pana nu va documentati despre ce este vorba inainte.
Actele ce trebuiesc semnate sunt: Declaratie la ei, nota de constatare (iar daca nu sunteti de acord cu ea sa specificati acolo ca nu sunteti de acord cu reperele x, y, z ca fiind reparate si nu inlocuite).
Autorizatia de reparatie.
Lista cu actele ce trebuiesc depuse.
Nu intotdeauna gura mare ajuta, dar gura mare care zice ceva bine documentat sigur ajuta. Si nu sunt de acord ca legea nu te ajuta, atata timp cat o sti.
Cei de la Carpatica merg pe principiul : Il putem speria cu legea, suntem firma mare si nu ne da nimeni in judecata. Ei bine, se pare ca incet incet se trezeste lumea si se documenteaza, iar eu sper sa ajut cu acest comentariu.

Reply

6 Gigel FRone June 17, 2015 at 16:59

Zi drept, esti agent asigurator la Uniqa?
Prea le stii tu toate puiule…

Reply

7 Marcel Curicheriu May 28, 2013 at 10:44

Situatie similara, insa in care am mers la Politie….dosarul mi-a fost respins pe acelasi motiv…dinamica nu corescpunde cu cele declarate…..si ia ghciti de cine? De marele Allianz Tiriac Asigurari S.A. Insa nu ma las pana nu duc dosarul in presa, CSA si in final in instanta. Nu se poate sa fie de o asa nesimtire.

Reply

8 Mihaela June 18, 2013 at 00:42

Anul asta am avut o problema similara, pe RCA, cu firma Carpatica respectiv “Consideram ca evenimentul nu a avut loc in conditiile descrise”….
Nu mi s-a raspuns la mailuri, nu mi s-a raspuns la telefon si nici macar la 0800-le pe care il au afisat pe site-ul firmei iar la sediul din Bucuresti sunt niste tarani aroganti care mananca in timp ce discuta cu tine sau se intorc cu spatele.
Facebook-ul e plin de postarile lor, asa ca le-am scris si pe pagina lor http://www.facebook.com/CarpaticaAsig.ro si spre marea mea mirare, in sfarsit mi-a raspuns cineva.
Nu stiu cum si prin ce minune dar dupa ce am discutat cu ei pe facebook, mi s-a platit dauna.

“In concluzie, nu recomand Carpatica nici dusmanilor, confirma intr-adevar ca e o firma de apartament”
Atat am avut de spus.

Reply

9 Vlad June 26, 2013 at 16:06

Nu conteaza daca faci constat amiabil sau daca te duci la politie. Ambele nu au nici o valoare pentru cei de la Carpatica. Am avut 2 daune cu ei, ambele dosare respinse pe acelasi motiv. Solutia a fost sa ii dau in judecata unde am si castigat.

Reply

10 Andrei January 21, 2015 at 16:17

Buna ziua,
Vreau sa actionez in instant City-Insurance si vad ca dvs. ati actionat in instant de doua ori pe cei de la Carpatica.
Va rog sa ma contactati daca aveti timp, as vrea sa ma ajutati cu niste informatii legate de desfasurarea procesului de actionare in instanta si a procedurilor pe care acesta le implica.
Va multumesc!

Reply

11 Alexr6 August 17, 2013 at 21:42

De aceiasi situatie ma lovesc si eu cu cei de la Carpatica!Acum o luna o “Tanti”nu s a asigurat cand a virat stanga si am intrat in usa din stanga spata!Problema in sine e faptul ca eu eram pe motor desi era sa ma omoare desteapta in cauza si a vazut de drum in continuare!nu fac vreo aluzie gen femei la volan dar am dosar deschis la ei de o luna,dosarul la solutionat sun la ei si imi spun cum am asteptat atat nu pot sa mai astept!tot eu nesimtit ca ii deranjez!Dar vb celui care a facut blogul problema nu sunt cei de la Carpatica ci romanii care isi fac asigurare la ei pe principiul sunt asigurat dar nu le asi dori sa fie in locul nostru!

Reply

12 Smiley August 20, 2013 at 15:11

Oameni buni…RCA-ul este necesar in cazul in care lovesti o masina…insa pt a nu se intampla asta ar trebui sa fii prudent si sa conduci ca intr-o tara europeana!!! Mai vedeti si voi cum se circula in alte tari…si faceti o comparatie cu modul de a conduce in Romania!
Daca ai o problema cu cineva care are RCA la Carpatica…pur si simplu suni politia si apoi procesul e mai simplu.
Si la Asirom cheama ambele masini pentru constatare.
Nu judeca inainte de a cunoaste faptele…eu de curand mi-am facut RCA…dar a primat pretul..caci este la jumatate fata de “asii asigurarilor”…

Reply

13 rugbystu January 5, 2014 at 22:01

am patit la fel cu cei de la city insurance pana nu m am dus peste ei cu injuraturi si scandal nu au rezolvat. sfat mai ia ti cariva prieteni sportivi si fa le o vizita sa vada cu cine vb altfel nu se rezolva probeleme ….

Reply

14 tudor January 15, 2014 at 18:58

De doi ani ma judec cu scrabele astea acum a┼čtept sa le blocheze conturile sa mi pot recupera banii pl─âti┼úi de mine ore repara┼úii circa 5000 lei .Ni┼čte jeguri ┼či ┼ú─ârani care au venit la Bucure┼čti sa dac─â ho┼úiile astea.Cu CSS este brahiala aia primesc ┼čpaga de la scrabele adtra

Reply

15 tudor January 15, 2014 at 19:01

scuze ptr scris tel. prost

Reply

16 George March 6, 2014 at 09:59

In luna mai 2012 am fost lovit de un asigurat Carpatica si in luna august a aceluiasi an i-am dat in judecata dupa trei luni in care ma minteau zilnic, ba ca-mi repara masina ba ca ma despagubesc (mentionez ca cei de la reprezentanta VW au confirmat ca masina e de dauna totala). Mi-au facut in sictir o oferta de 9000euro desi trebuiau sa-mi dea 17000, din punctul lor de vedere atat valora masina. In fine proces, luni intregi de nervi, recursuri expertize si iata-ma in ianuarie 2014 cu castig de cauza si obligati sa ma despagubeasca cu 19000 euro. Banii nu i-am vazut inca dar urmatorul pas executorul. Asa ca recomand tuturor sa mearga in instanta chiar daca inseamna poate si doi ani de asteptare, dar sa nu mai fim prosti sa ne multumim cu ce ne dau rapanii astia de la CARPATICA ASIGURARILE PUL…..

Reply

17 Johnb967 May 28, 2014 at 17:21

I would definitely not recommend these as ways to break the ice however. gbeedkfegeeg

Reply

18 Cortney June 26, 2014 at 05:04

Having an earlypoint of viewof the basics about your
services are marketed to customers of the heating itself doesn’t have any unresolved complaints.
He needed the money, but remember we’re talking generalities here provide and you can become visible with satin or
gloss finishes. Your house is very highly important.
If you are able to do plastic surgery on you, not me. We all agreed that the marketing idea.
One should be accorded legal immunity from prosecution private security companies following a
U.

Reply

19 hara July 15, 2014 at 12:16

am patito sieu;lovit de un bolid carpatician,autoutilitara cu macara;cica nu m-a vazut!!!
am muscat-o si am facut amiabila…astept de 15 zile si nu primesc nici-un raspuns prin sms cum spuneau cei de la daune…..

Reply

20 tamas August 18, 2014 at 13:48

SI NENOROCITI DE LA UNIQA FAC LA FEL ,EU AM SI PV DE LA POLITIE SI REZOLUTIE DE LA PARCHET A TRECUT TERMENUL MAXIM DE PLATA 10 ZILE CONFOR ART36, MAI PRECIS 30 DE ZILE SI MIZERABILI NU RESPECTA ORDINUL 14/ 2011 AL CSA , SI NICI MACAR NU RASPUND LA NOTIFICARI!

Reply

21 alentin December 11, 2014 at 19:47

Si eu trec prin aceste probleme si le voi face cunoscute oriunde pot pentru ca nenorocitii astia sa dispara odata de pe piata.Cea mai mare greseala este sa faceti o amiabila cu cineva care are bineinteles asigurare la carpatica(cum am facut eu din pacate).Am observat pentru pagubit ca odata semnata amiabila sunteti la mana asiguratorului el ,jucand acasa’ ca sa zic asa.Dumneavoastra nu prea mai aveti ce face decat sa asteptati verdictul lor care in cazul meu il tot astept de doua saptamani .Eu personal neavand bani si timp de alergat (dupa ce am fost la constatare)saturat de atat asteptat am inceput sa inlocuiesc piesele distruse pentru a ma putea folosi de masina pana la un raspuns pe care il tot astept din partea lor.Probla cea mai mare este ca nimeni nu ├«i intreaba de sanatate lucru care trebuie facut de cei de la CSA

Reply

22 alis April 1, 2015 at 07:24

Si eu am probleme cu carpatica. Dar cu asigurarea facultativa pentru locuinta. Am stat 3 luni si jumatate pentru a mi spune ca mi s a respins dosarul deoarece am anuntat in 48 ore si nu in 24. Am facut deja plangere la ASF si am de gand sa ii dau si in judecata. Asta merita ca sa nu si mai bata joc de noi. Carpatica asigurari sunt cnu sunt de cuvant. Isi iau banii si apoi gata. Ar trebui desfiintati.

Reply

23 bunea viorica November 3, 2015 at 14:14

DOMNILOR NU SE POATE CA IN ROMANIA ANILOR 2015 SA NU FIU DESPAGUBITA DE CATRE CARPATICA ASIGURARI INTR-UN DOSAR DE DAUNA AUTO NR RA6xxxxx SI ASF SA NU INTERVINA CONTRA MAGARIILOR CARE SE FAC SI SA MI SE TRIMITA O SCRISOARE PRIN CARE CONFIRMA CE A ZIS CARPATICA SI ASF SA FIE TOTAL IMPARTIALI ADICA CE SA INTELEG CA ASF-UL ESTE LA COMANDA FIRMEI CARPATICA?????
O SA FORMULEZ UN DENUNT LA DNA CONTRA FIRMEI ASF ,CARPATICA ASIGURARI SI LUI CALIN RANGU SI LIDIA ILIESCU.
NU CONCEP CA O SOCIETATE CA ASF PLATITA DIN BANUL PUBLIC SA FIE TOTAL IMPARTIALA SI SA-MI RASPUNDA CA : ”AVARIILE CONSTATATE NU SUNT COMPATIBILE CA FORMA SI CA INTINDERE SI NU CONFIRMA DINAMICA DECLARATA DE CEI DOI CONDUCATORI” EXISTA LA DOSAR DECLARATIA CELUI CARE M-A LOVIT POZE SI MARTOR.NU CONCEP ASA CEVA CINE MI-A AVARIAT MASINA ATUNCI NICI MACAR NU AM AVUT PRETENTII EXAGERATE PT O BARA DE SPATE A AUTOTURISMULUI.
CINE TREBUIE SA MA DESPAGUBEASCA UN JUDECATOR????
DOMNILOR CARPATICA TREBUIE INCHISA DEFINITIV SI NU ESTE NORMAL CA ASF SA FIE TOTAL IMPARTIALA IN ASTFEL DE SITUATII.
MIROASE A CORUPTIE!!!

Reply

{ 1 trackback }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: